Historijski muzej u duginim bojama: Za prava LGBT osoba

Fena
Historijski muzej u duginim bojama: Za prava LGBT osoba
Osvjetljenjem Historijskog muzeja u duginim bojama, što simbolizira raznolikost i obavezu poštivanja ljudskih prava svih osoba, večeras je u Sarajevu obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije,

Podršku osobama, koje se svakodnevno suočavaju s nasiljem, diskriminacijom i društvenom marginalizacijom na radnim mjestima iskazale su američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Maja Gasal-Vražalica na prijemu upriličenom u organizaciji Američke ambasade i USAID-a.

"Borba za jednakost i prava svih je borba koja pripada svim ljudima - borba bez granica koja se vodi od kada postoji čovječanstvo. Zato smatram da je pravo mjesto za večerašnji događaj Historijski muzej, koji predstavlja zajedničku historiju svih Bosanaca i Hercegovaca", kazala je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.

Izrazila je očekivanje da će bh. društvo pokazati veći stepen prihvatanja LGBT osoba, a BiH biti država koja u potpunosti poštuje građanska prava gej i lezbijski parova.

"Čestitam Vijeću ministara BiH što je u aprilu odobrilo Akcioni plan za borbu protiv diskriminacije. To je prvi dokument koji se bavi javnom politikom na državnom nivou i navodi konkretne aktivnosti koje treba poduzeti za zaštitu od diskriminacije Bosanaca i Hercegovaca pripadnika LGBT populaciji", dodala je Cormack.

Entitetskim vladama poručila je da prioritet bude ostvarivanje zacrtanih ciljeva u Akcionim planovima za ostvarivanje rodne jednakosti, uključujući mjeru kojom štite LGBT osobe.

Zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Maja Gasal-Vražalica pozvala je prisutne zvanice i sve građane BiH da se vole, poštuju i uvažavaju.

"Ombudsmeni za ljudska prava u BiH predano rade i u pripremi su za proslijeđivanje specijalnog izvještaja u Parlamentarnu skupštinu. Nadam se da će taj izvještaj dobiti pažnju koju i zaslužuje", poručila je Gasal -Vražalica.

Goste iz državnih institucija i nevladinih organizacija na prijemu su zabavljali Božo Vrećo i Mark Luis.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, godišnji praznik koji se obilježava 17. maja s ciljem koordinacije međunarodnih događanja kojima se podiže svijest o kršenjima LGBT prava i potiče interes za LGBT prava širom svijeta. Na 9. izdanju održanom 2013. komemoracije su bile održane u gotovo 120 zemalja, u svim regijama svijeta. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije