Historijski muzej: O spomenicima koji nas dijele

Radiosarajevo.ba
Historijski muzej: O spomenicima koji nas dijele

U Historijskom muzeju u Sarajevu za danas je najavljena tribina Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o poslijeratnom podizanju spomenika u regionu, koje ponekad produbljuje podjele umjesto da doprinese poslijeratnom pomirenju. Tribina počinje u 10 sati.

Zašto su spomenici žrtvama rata stalni uzrok trvenja u Bosni i Hercegovini? Zašto je u usponu neregulirana gradnja kipova bivših pripadnika OVK na Kosovu? Zašto makedonske vlasti ulažu ogromna sredstva u projekt podizanja spomen-obilježja koji vrijeđa i albansku manjinu i grčku državu? Zašto poslijeratni spomenici u Srbiji odaju poštu samo srpskim žrtvama i borcima?

Da bi odgovorio na ova i mnoga druga pitanja, novinarski tim Balkanske istraživačke mreže je u sedam zemalja regiona proveo opsežno istraživanje u vezi s poslijeratnom stihijom podizanja spomenika na Balkanu, naveli su organizatori tribine.

Od završetka sukoba u zemljama bivše Jugoslavije, u okviru rasprostranjene i uglavnom neregulirane kulture sjećanja, podignuto je na stotine spomenika i kipova, ponekad produbljujući podjele koje su i dovele do rata umjesto da promoviraju pomirenje.

U okviru BIRN-ovog projekta Balkanska tranzicijska pravda, ovo istraživanje otkriva kako različite države i etničke grupe koriste spomenike da bi predstavile njihovu verziju događaja iz prošlosti, kako ih vlade koriste da bi manipulirale historijom i osvojile političke poene i kako se u regionu koriste kao instrument stvaranja nacije.

Istraživanje se bavi i pitanjem kakve spomenike treba graditi da bi promovirali mir a ne oživljavali sukobe iz prošlosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije