Hipermnezija najbolja predstava u cjelini

Radiosarajevo.ba
Hipermnezija najbolja predstava u cjelini

Na sinoć završenom XI Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, dodijeljeno je 12 festivalskih nagrada. Stručni žiri kojeg su sačinjavali Emina Muftić, Helena Petković i Zoran Mlinarević najboljom predstavom u cjelini je ocijenio predstavu Hipermnezija u režiji Selme Spahić, u produkciji Hartefact fondacije & Bitef teatra Beograd.

XI Festival  bh. drame u Zenici

Nagradu Miodrag Žalica za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dobio je Almir Imširević za tekst Kad bi ovo bio film... insceniran u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Oliver Frljić za predstavu Mrzim istinu u produkciji Teatra TD Zagreb.

Najboljom glumicom proglašena je Radmila Živković za ulogu Majke u predstavi Bunar Radmile Smiljanić, u režiji Egona Savina, a najboljim glumcem Rakan Rushaidat za ulogu u predstavi Mrzim istinu Olivera Frljića.

Nagradu za najboljeg mladog glumca/glumice dobio je Filip Križan za ulogu u predstavi Mrzim istinu, a nagradu za najbolju epizodnu ulogu Izudin Bajrović za ulogu Komšije u predstavi Kad bi ovo bio film.. Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Specijalnu nagradu Stručnog žirija za dramaturški rad dobili su Nataša Govedarica i Filip Vujošević za dramaturgiju predstave Hipermnezija, dok je specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru otišla glumačkom ansamblu predstave Pismo iz 1920. u režiji Olivera Frljića i produkciji BNP Zenica i Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Žiri publike najboljom predstavom je ocijenio predstavu Mrzim istinu, a žiri novinara je to priznanje dao predstavi Hipermnezija.

Specijalna nagrada Festivala, Adem Čejvan, koja se dodjeljuje dugogodišnje, zaslužnom i uglednom bh. glumcu ili glumici dodijeljena je Muharemu Osmiću za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju teatarske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Vezano:

Hipermnezija: Ovacije i oduševljenje publike
Šta kažu kritičari o Hipermneziji Selme Spahić

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije