Hiljade radnika u problemu: Ugovori na određeno postali pravilo

M. Rener Smajović
Hiljade radnika u problemu: Ugovori na određeno postali pravilo
Foto: Općina Novi Grad / Ilustracija

Prisutna je masovna zloupotreba zakonom date mogućnosti sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme. Ovi ugovori su postali pravilo i 80 do 90 odsto novozaključenih ugovora je zapravo na određeno, ističu u sindikatima.

Na hiljade radnika u FBiH ima ugovore na određeno vrijeme. To je prisutno u svim oblastima. Više nema pravila. I to nije dobro. Poslodavci ucjenjuju, a radnici trpe. Radniku se stalno prekida ugovor pa se onda ponovo zasniva radni odnos. Tako ne može ostvariti prava, otići na godišnji odmor, uzeti kredit, ne može živjeti“, kazao je za Radiosarajevo.ba Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala FBiH.

Pri tome, napomenuo je, nema nikakve razlike u iznosu koji poslodavac plaća za doprinose za radnike zaposlene na određeno i one na neodređeno.

Upravo je ova pojava razlog zbog kojeg je sedam industrijskih sindikata uputilo Parlamentu Federacije BiH inicijativu za izmjene Zakona o radu, odnosno dijela koji se odnosi na ugovore na određeno.

„Jedan od ključnih problema je masovna zloupotreba ugovora o radu na određeno vrijeme. Ogroman broj radnika u takvom režimu radi i po deset godina, uz prekide. Mali broj njih u konačnici i dobije ugovor na neodređeno“, dio je obrazloženja inicijative.

Sindikati ističu da se ugovori u većini slučajeva zaključuju na period manji od šest mjeseci pa stoga radnik ostaje bez godišnjeg odmora, jer je šest mjeseci minimum potreban za ostvarenje prava na odmor. Ostajući bez godišnjeg odmora, radnici ostaju i bez regresa.

Ugovorima na određeno ne mogu uzeti kredit, riješiti stambeno pitanje, planirati život i porodicu. Oni žive između dva ugovora“, dodaju sindikati.

Zato su predložili izmjene Zakona o radu i to tako da se sklapanje ugovora na određeno ograniči samo na neke slučajeve, odnosno samo u slučaju zamjene privremeno odsutnog radnika, rada na određenom projektu, ili izvršenja posla čije je trajanje ograničeno.  Ograničeno je njegovo trajanje na dvije godine. 

Iz Parlamenta FBiH su ovu inicijativu proslijedili Federalnoj vladi, čije se mišljenje očekuje danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije