Heroine u ratu: Sačuvale porodicu, pomagale vojnicima

Radiosarajevo.ba
Heroine u ratu: Sačuvale porodicu, pomagale vojnicima


Uloga žene u odbrani BiH od agresora
bila je jedna od najvažnijih segmenata. Više od 5.360 žena branilo je BiH u redovima Armije BiH, 14 žena dobitnice su najvećih ratnih priznanja ''Zlatnog ljiljana''. Vrijednost tih žena danas je minimalizirana, a država im ne pruža nikakvu pomoć niti pogodnosti - istaknuto je danas tokom okruglog stola Uloga žene u odbrani BiH koji se održava u Sarajevu u sklopu manifestacije Odbrana BiH Igman 2013.

Bosanske heroine: Žene koje su branile BiH

Okrugli sto organizovao je Fond Memorijala u saradnji s Udruženjem Haber.

Direktor Memorijala Nurudin Džiho naglasio je da su žene u proteklom ratu imale  veliku ulogu i u vojnim i u civilnim strukturama.

''Žene su sačuvale porodicu, one su pomagale da vojnici odbrane BiH, da nije bilo naših žena, majki i sestara sve ovo ne bi bilo izvodljivo'', kazao je Džiho, naglašavajući razočarenje što niko od državnih čelnika nije prisustvom dao značaja manifestacijama koje su posvećene ženama u ratu.

Kako je istaknuto, uloga žene bila je velika u ratu i uoči početka rata.

Jedna od žena koje su rizikovale život za odbranu BiH je i Suada Pašić, pripadnica patriotske lige, javila je Fena

Uoči početka rata Pašić je radila u Sekretarijatu za narodnu odbranu Općine Centar, tada na toj funkciji zadatak joj je bio da upućuje regrute iz BiH u rat u Hrvatskoj.

''Moja uloga u tom momentu bila je da zaustavim slanje naše djece u rat, sklanjala sam vojnu dokumentaciju od bivše JNA jer su oni donijeli nove zakone kako bi preuzeli našu omladinu'', kazala je Pašić, dodajući da je s kolegama danonoćno kopirala dokumentaciju da bi, u slučaju provale u kabinete, spriječila odlazak bh. vojnika u Hrvatsku.

Navodi da država danas nema senizibiliteta za žene koje su rizikovale živote i koje su ostavljale svoju djecu kod kuće da bi stale u odbranu domovine.

Pripadnice Armije su na linije kretale, uglavnom, vođene patriotizmom. Neke od njih su odmah na početku agresije ostale bez muževa što ih je dodatno motiviralo za odlazak na prve odbrambene linije.

Zbornik referata, tekstova koji danas budu izloženi tokom okruglog stola bit će prezentiran 25. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije