Hastahana ili Vlada: Umjesto parka za mlade, zgrada za političare

H. A.
Hastahana ili Vlada: Umjesto parka za mlade, zgrada za političare
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Park Hastahana
U protekloj sedmici na svojoj 107. sjednici, Vlada Federacije BiH prihvatila je informaciju Radne grupe za rješavanje trajnog smještaja federalnih organa i tijela sa sjedištem u Sarajevu.

U ovom prijedlogu kao lokacija za zgradu federalne Vlade odabran je popularni sarajevski park Hastahana, u maju preimenovan u Trg prof. dr. Nijaza Durakovića, koji se nalazi na Marijin Dvoru. 

Na pitanje vijećnika Naše stranke u Centru Nihada Uka na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Nedžad Ajnadžić je istaknuo "da je sve još daleko od realizacije, ali i da će posljednju riječ o svemu dati Općinsko vijeće”.

“Postoji više razloga zašto nećemo dati podršku ovom projektu. Prvi od njih je što će biti uništena još jedna javna površina – park, a znamo da na području naše općine umnogome nedostaje i parkova i zelenih površina, a ovim bi se dodatno oduzeo prostor gradu koji je ionako natrpan. Osim toga, prema regulacionom planu, na ovoj lokaciji planiran je Muzej Sarajeva, te se promjena namjene ne može i ne smije desiti bez znanja i učešća javnosti, niti podvesti pod ‘korekciju’ i time umanjiti njen značaj”, dodao je Uk.

Da nedostaje javnih zelenih površina složio se i arhitekta Vedad Islambegović, predsjednik Asocijacije arhitekata BiH, koji je za Radiosarajevo.ba  izjavio:

"Nemojte, molim vas ništa graditi. Mislim da se ne treba ništa graditi na toj lokaciji, čak ni muzej. Treba ostati zelena površina u ovom gradu, a ako nedostaje parking, eventualno jedan dio izdvojiti za to ispod platoa. No, i to je dosta osjetljiva tema, jer bi blokirao rast niskog drveća u parku koji ostane gore iznad. Nikakve velike građevine, nikakve pretjerane spratnosti, već da ostane jedna javna površina, park, kakvih nema mnogo u gradu."

Stanarka (podaci poznati redakciji)  jedne od zgrada u blizni popularnog sarajevskog parka u kojem se okuplja dosta mladih i kreativnih ljudi, gdje se razvijaju ideje, prijateljstva za Radiosarajevo.ba ističe da se s ovim prijedlogom ne slaže.

"Smatram da je taj park nešto najljepše s čime se naš kvart ponosi i da se predivno uklopio u arhitekturu Marijn-Dvora koja nosi potpis slavnog arhitekte Augusta Brauna. To je nešto po čemu je Sarajevo poznato i šteta bi bilo da se to uništi. Smatram da je gradnja jedne zgrada koja bi služila u političke svrhe upravo uništavanje naše lijepe tradicije", poručila je stanovnica ovog dijela grada.

Kako će se razvijati ova priča i hoće li se nova zgrada Vlade FBIH graditi na mjestu parka ostaje da se vidi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije