'Hapšenje Kežarovskog je sramotan čin'

Radiosarajevo.ba
'Hapšenje Kežarovskog je sramotan čin'


Napšenje novinara Tomislava Kežarovskog navelo je Liniju za pomoć novinarima i Udruženje/udruga BH novinari da upute najoštriji protest Vladi i Ministarstvu unutrašnjih poslova Makedonije.

"Hapšenje novinara Kežarovskog je sramotan čin makedonskih vlasti i policijskih struktura i predstavlja najgrublji atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara", navodi Udruženje BH novinari u saopćenju za javnost.

Udruženje podsjeća da je kolega Kežarovski  uhapšen u okviru policijske akcije “Likvidacija” pod optužbom da je 2008. godine otkrio identitet zaštićenog svjedoka u tekstu u kojem je pisao o zloupotrebi ove institucije i pronalaženju lažnih svjedoka od strane policijskih inspektora, a u okviru istrage o počinjenom ubistvu.

"Činjenica da je hapšenje organizovano pet godina nakon štampanja teksta i u novini koja više ne izlazi, stavlja ozbiljnu sumnju na motive ovog činja i upućuje na zaključak kako policija pokušava hapšenjem i zastrašivanjem natjerati Kežarovskog da otkrije izvore koji su mu pomogli u pripremi navedenog teksta", navodi se u saopćenju.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost za sigurnost Tomislava Kežerovskog i njegove porodice, budući da je sam čin hapšenja izveden u njegovom domu, pred porodicom i uz sudjelovanje naoružanih pripadnika specijalne policije, iako nisu postojale nikakve indicije da bi se on mogao braniti ili bilo čime pružiti otpor.

Istovremeno, smatraju da su dosuđeni jednomjesečni pritvor i zahtjev da Kežarovski otkrije izvor informacija direktan udar ne samo na ovog novinara već i na novinarstvo u cjelini.

Kako se u saopćenju navodi, zaštita izvora informacija u sredstvima javnog informiranja međunarodni je standard i suštinski element za profesionalno istraživačko novinarstvo.

"U ovom slučaju se ozbiljno krši ta demokratska vrijednost zbog čega mekedonske vlasti zaslužuju najaoštrije reakcije međunaordnih organizacija i institucija, prije svih Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE-a", navodi se.

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju punu podršku i solidarnost sa makedonskim novinarima koju su ustali u odbranu svoga kolege i novinarske profesije. Istovremeno pozivamo Međunarodni federaciju novinara (IFJ) u Bruxellesu da hitno poduzme neophodne mjere kako bi se Tomislav Kežerovskih izbavio iz pritvora, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije