Hanka Paldum o Bijelom dugmetu: Stvarana je muzika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Radiosarajevo.ba
Hanka Paldum o Bijelom dugmetu: Stvarana je muzika koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Hanka Paldum, jedna od najpoznatijih pjevačica sevdalinke, ispričala je za portal Radiosarajevo.ba nešto više o svojim sjećanjima na bend Bijelo dugme. Diva narodne muzike prisjetila se vremena u kojem je djelovao jedan od najpoznatijih rock bendova naših prostora, ali i vremena u kojem je ona, zajedno s Milićem Vukašinovićem, obarala sve rekorde tadašnje jugoslavenske scene.

Hanka Paldum, priznata je bh. pjevačica i jedna od najznačajnijih interpretatorica bosanske sevdalinke. Rođena je 1956. u Čajniču, ali sa sedam godina, zajedno s porodicom, dolazi u Sarajevo. Od prvih školskih dana je pjevala u školskom horu, gdje se isticala kao solistica. S 18 godina se prijavila i prošla na audiciji Radija Sarajevo, gdje je napravila prve snimke - sevdalinke, a prva koju je snimila bila je Moj beharu, ko li mi te bere. Tokom dugogodišnje karijere, Hanka Paldum osvojila je brojne nagrade i priznanja, a ističe se Oskar popularnosti. Prvog Oskara Hanka je dobila za pjevačicu godine, nakon saradnje s bivšim bubnjarem Bijelog dugmeta, Milićem Vukašinovićem, koji je za nju napisao pjesmu Voljela sam, voljela, numeru koja je uskoro postala veliki regionalni hit. Turneje širom Jugoslavije, veliki hitovi i mnogo izdatih albuma, obilježili su karijeru ove jedinstvene pjevačice, koja i danas živi i stvara u Sarajevu.

Vremena u kojem je bend Bijelo dugme počeo velikom brzinom osvajati jugoslavensko tržište, bila su po mnogo čemu bolja od današnjih. Riječ je o vremenu koje je u umjetnicima i autorima budilo inspiraciju i stvaralački duh, smatra Hanka Paldum.

"Kada kažete za nešto da je fenomen, može se lako razmišljati o nečemu nestvarnom i iracionalnom. Međutim, riječ je o jednom vremenu koje je davno postajalo, u kojem su, tada mladi i talentirani mladići, pokrenuli jedan muzički pravac koji je obilježio to vrijeme. Tada je stvarana muzika koja i danas nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tako da možemo zasigurno tvrditi da je to bio život u kojem smo bili bezbrižni. Da su ta vremena po mnogo čemu bolja i drukčija potvrđuje i stanje društva u kojem sada živimo. Ne možemo reći da ne postoje danas talentirani muzičari, stvaraoci, tekstopisci, ali, nažalost, ambijent u kojem djeluju je potisnuo i uništio stanje duha koje pokreće stvaralačku inspiraciju."

Jedna od stvari koja je obilježila njenu karijeru, ali i karijeru bubnjara Bijelog dugmeta, Milića Vukašinovića, sigurno je pjesma Voljela sam, voljela.

„Ja mogu biti ponosna jer sam imala sreću da je i moja karijera vezana saradnjom nekih članova Bijelog dugmeta. Milić Vukašinović, koji je bio član Bijelog dugmeta, je za mene 1979. godine napisao i komponirao pjesmu Voljela sam, voljela, koja mi je omogućila veliki uspjeh na nivou tadašnje Jugoslavije i koja mi je donijela prvog muzičkog Oskara. Nakon toga snimam prvi album Čežnja gdje mi Milić Vukašinović komponira pjesmu. Na albumu Kamo sreće da ga nisam srela, na pjesmi Zbog tebe Goran Bregović svira Les Paul gitaru. Za tu ploču master je rađen u Londonu u Trident Recording Studio gdje je radilo i Bijelo dugme.“

Muzika Bijelog dugmeta, njihov stil oblačenja i vizuelni identitet su nešto što ih je približilo stranoj rock sceni tih dana. Riječ je o bendu koji s pravom može parirati britanskim bendovima, priča gospođa Paldum za Radiosarajevo.ba.

"Kako god sada, s ove vremenske distance, doživljavali i poimali način odijevanja Bijelog dugmeta, oni su uspjeli da se i pjesmama i stajlingom nametnu i skrenu pažnju kako bi zaludjeli sve generacije i tako ostvarili mladalački san. Oni postaju bend koji s pravom parira britanskim bendovima što potvrđuje da i danas frontman Bijelog dugmeta Goran Bregović nastupa na svjetskim scenama. S obzirom na to da je vrijeme najbolji selektor, 'zeman piše, zeman briše', tako će vrijeme isfiltrirati prave vrijednosti, ali je i na nama šta ćemo sačuvati za buduće generacije. Bojim se da ćemo doći u tu situaciju i da ćemo osluškivati zov davnih vremena kada smo uvažavali prave vrijednosti, a u tu kategoriju pravih vrijednosti zasigurno spada Bijelo dugme."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije