Hana Sirčo: Odjeća za osobe sa invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Hana Sirčo: Odjeća za osobe sa invaliditetom
/ Kreacije koje su prilagođene osobama sa invaliditetom

Tekst objavljujemo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Sarajevska studentica prava Hana Sirćo veliki je ljubitelj modnog dizajna. Ideja o modnoj kolekciji namijenjenoj osobama sa invaliditetom rođena je u okviru projekta mentoRING 2012. koji je imao za cilj da poveže uspješne poslovne žene i mlade djevojke koje žele da ostvare uspjeh u karijeri. Hanina mentorica bila je Mirjana Deak, koja je i sama pravnica a istovremeno vlasnica modne kuće i organizatorica Nivea fashion weeka.

"Uputila me šta je sve potrebno da zna dizajner odjeće kao npr. vrste i karakteristike materijala, šivanje itd. Zadatak je bio da napravim odjeću i obuću za lica sa invaliditetom. Akcenat je bio na tome da se pronađu riješenja za što jednostavnije oblačenje i skidanje, kao i da odjeća bude udobna, od prirodnih materijala. Pri tome kolekcija mora biti dobro dizajnirana i u skladu sa aktuelnim modnim trendovima", govori Hana Sirčo. 

U procesu istraživanja, savjetima joj je pomogao Emir Durmišević koji je i sam lice sa invaliditetom od rođenja.

"Svako rješenje ili ideju sam donijela na konsultacije gospodinu Emiru, te sam tako iz prve ruke imala mišljenje da li je moje rješenje odgovarajuće i u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom. Istražujući trenutnu situaciju ne samo u BiH nego i šire, vidjela sam koliko je ovo zapostavljen i potisnut problem. Dodatno me potakla izjava jedne žene sa invaliditetom iz Italije: Ne ponašaju se prema nama kao da smo ljudi, da i mi želimo izgledati lijepo, da želimo zavesti odjećom, izgledom...’’

Hana je dizajnirala kompletnu liniju odjeće i obuće za proljeće/ljeto 2013. Kolekcija je još uvijek 'na papiru' a da bi došlo do realizacije potrebna su sredstva za materijale i šivanje. Kako nam je najavila, šest modela iz ove kolekcije predstavit će se na predstojećem Nivea fashion weeku u aprilu 2013.g.

Pogledajte neke od skica u našoj fotogaleriji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije