Hamam Firduz-bega: Historijski biser u srcu Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Hamam Firduz-bega: Historijski biser u srcu Sarajeva
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba


Hamam Firduz-bega, čija je izgradnja počela 1509., a koji je radio sve do početka 19. stoljeća, nalazi se u samom srcu Sarajeva, u blizini Sebilja.

Ostaci hamama otkriveni su prije nekoiliko godina, a čak ni uposleni u obližnjim radnjama nisu znali za njega, jer su na ostacima hamama poslije Drugog svjetskog rata izgrađena servisna radionica i neki drugi objekti, piše Oslobođenje.

U Bosni i Hercegovini ovom historijskom biseru nije posvećeno mnogo pažnje, ali je Međunarodna organizacija za spomenike, zgrade i lokalitete kulturne baštine ICOMOS pokazala veliko interesovanje.

Tako je ova organizacija, godinu dana nakon završetka istraživanja, organizovala okrugli stol s ciljem iznalaženja mogućnosti revitalizacije ovog arheološkog nalazišta.

Diskusije i ilustracije s okruglog stola pretočene u  drugu po redu knjigu bh. ICOMOS-a.

"Održan u povodu 18. aprila, Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, taj je skup okupio stručnjake iz cijele regije, čiji je osnovni stav bio da integriranju lokaliteta treba pristupiti s najvećom pozornošću, te da treba odabrati intervenciju koja će slijediti općeprihvaćena međunarodna načela očuvanja i zaštite baštine. Odluka o tome ne smije se prepustiti Fabrici duhana koja je postala 2007. godine jedini vlasnik lokaliteta", rekla je za Oslobođenje prof. dr. Vjekoslava Sanković-Simčić.

Lokalitet je od javnosti zaklonjen improvizovanom ogradom, na kojoj su fotografije Firduz-begovog hamama što možete pogledati u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije