Hajrudin Somun: Zašto Sarajevo šuti na ubistvo Shireen Abu Akleh?

5
Radiosarajevo.ba
Hajrudin Somun: Zašto Sarajevo šuti na ubistvo Shireen Abu Akleh?
Foto: Al Jazeera / Arhiv / Shireen Abu Akleh

Demokratski svijet oplakuje ubistvo renomirane novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, a mnogi su zgroženi napadima izraelske policije na pogrebnu povorku žrtve zločina nad istinom.

Piše: Faruk Vele

Osim protesta udruženja BH Novinari, koje se pridružilo Evropskoj federaciji novinara (EFJ), nažalost, u Bosni i Hercegovini nisu organizirani protesti.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

Većina zemalja smatra da su izraelska naselja u suprotnosti s međunarodnim pravom, dok Izrael odbacuje te tvrdnje.

U Ambasadi Palestine otvorena je knjiga žalosti gdje su bh. građani i diplomatski predstavnici i danas mogli izrazito sućut narodu Palestine.

Glas istine

Za portal Radiosarajevo.ba o ovom zločinu govori Hajrudin Somun, ugledni novinar, diplomata, autor Nakbe, jedne od najboljih knjiga o palestinskom pitanju.

"Ne znam ko se ne bi složio sa zahtjevom Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini ministrici vanjskih poslova BiH (Biseri Turković) da njeno ministarstvo 'pisanim obavještenjem javno osudi čin svirepog ubistva palestinske novinarke Shireen Abu Aqleh'. Možda bi to saopštenje trebalo biti diplomatski ublaženo, ali ne toliko da se ne vidi njegova suština koju je dr. Madžid Maruf, penzionisani ambasador koji vodi tu zajednicu izrazio riječima:

'Ovaj zločin je dio sistematskog pokušaja Izraela da ućutka glas istine i da prikrije zločine izraelske okupacije'. Upravo je to 'glas istine' o Palestini i borbi palestinskog naroda protiv okupacije, a za vlastitu domovinu, ono za što se Abu Akleh borila preko tri decenije“, kaže Somun.

Sama Shireen je jednom rekla: "Izabrala sam žurnalizam da bih bila blizu naroda..."

"Kad je Al Jazeera bila jedina televizija arapskog svijeta koja je bila spremna da prenosi njen glas, postala je jedan od živih simbola palestinskog otpora okupaciji, ali ni u 52. godini nije mogla da se ne pridruži protestima zbog mnogo čega što svakodnevno čini okupaciona izraelska vlast - od treće godine njenog života!

Najmanje to traje toliko, 55 godina, ako se zanemari onaj dio palestinske teritorije koji je pripao Izraelu poslije rata 1948. Niti je Shireen, ni masama muslimana Palestinaca i Arapa koji su ih podržavali - ali sve manje i manje to čine - smetalo što je iz kršćanske familije. To se čak i po imenu moglo prepoznati, pošto se popularno perzijsko ime Shireen u doba njenog rođenja rijetko davalo muslimanskim djevojčicama", govori odličan poznavatelj prilika na Bliskom istoku.

Na pitanje zašto smatra da "Arapi sve manje podržavaju Palestinu", kaže:

"Kad kažem ono da Arapi sve manje stoje uz Palestinu pomislio sam i sinoć, gledajući veliki atletski miting u Dohi, zašto se na svjetskim sportskim takmičenjima ne nađu i Palestinci. Zašto im UAR, Katar i druge bogate arapske zemlje ne pomognu da se izbore za plasman na fudbalskim i teniskim šampionatima? Ali kako će kad dozvoljavaju da Amerikanci daju dolare i za plaće palestinskih službenika i policajaca dok te arapske vlade troše milijarde dolara na te šampionate? Ne bih dalje, da me ne optuže za 'antiarabizam' s jedne i antisemitizam s druge strane."

Prisjeća se takvo što pokušalo i kada je davne 1972. godine postavio slično pitanje: zašto ne samo Arapi, nego i cijeli svijet nije ništa učinio da palestinski narod bude predstavljen na čuvenoj Minhenskoj olimpijadi, a na koju su se Arafatovi ljudi uvukli i usmrtili desetak izraelskih sportista.

"To jeste bio teroristički čin, ali niko se nije pitao zašto, koji su mu bili korijeni. I danas svjetski mediji za sve akcije legitimne borbe Palestinaca protiv okupacije kažu da ih vrše palestinski teroristi. Doduše, mediji u BiH to ublaže, pa kažu militantni Palestinci", dodao je.

Shireen je ubijena tri puta

Za istinu, ističe Somun, jednostavnu istinu da se radi o okupaciji, borila se i ugledna novinarka Al Jazeere.

"Ne znam zašto se vlada BiH i njeno Ministarstvo vanjskih poslova nije oglasilo povodom zločinačkog ubistva Al Jazeerine hrabre reporterke i brutalnog postupka prilikom njene sahrane. Taj čin su jasno osudile gotovo sve evropske vlade i u desetinama gradova cijelog svijeta održani su protesti. Čak je i Vijeće sigurnosti UN sinoć izdalo posebno i jednoglasno saopštenje. Možda su ovi iz Sarajeva imali druga, preča posla. Možda će reći da su bili zauzeti domaćim brigama i ratom u Ukrajini. Ali, ko to nema većih briga i koga se ne tiče ukrajinski rat? Čak se i izraelska vlada digla na noge povodom tog ubistva i grubog postupka njene policije", zaključuje Somun.

Na kraju zaključuje riječima član izraelskog parlamenta u ime zajedničke arapske liste Ahmeda Tibija koji je rekao:

"Shireen je usmrćena tri puta: prvo kad je pogođena u glavu, drugi put kad je uskoro objavljeno da su to učinili Palestinci, a treći kad su oni koji su je sahranjivali napadnuti na onako barbarski način."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije