'Hahaha... ja sam spremna': Kako se 'pravda' Mija Martina Barbarić

Radiosarajevo.ba
'Hahaha... ja sam spremna': Kako se 'pravda' Mija Martina Barbarić

Mija Martina Barbarić, nekadašnja bh. predstavnica za pjesmu Eurovizije i trenutna službenica vlade Federacija Bosne i Herecegovine, glasnogovornica u Uredu za odnose s javnošću Federalnog ministarstva za turizam i okoliš, jučer je na svom Facebook profilu javno podržala ustaško skandiranje hrvatskog fudbalera Josipa Šimunića, koji je u utorak, na zagrebačkom stadionu Maksimir nakon pobjede Hrvatske u utakmici sa Islandom, uzvikivao ustaški pozdrav 'Za dom spremni!', prilikom čega ga je na tribinama pratilo blizu 30 hiljada ljudi.

"Za dom spremni!!! Evo Jovanoviću (ministar u hrvatskoj Vladi koji je osudio Šimunićev potez, op. a.), kazni i mene ako smiješ!!! Ova rečenica nije ništa više nego ljubav i ponos koju osjećam prema domovini, i nema trenutka mržnje u njoj, a povijest jako dobro poznajem", napisala je Barbarić na svom Facebook profilu.

Sankcije za fašiste u državnim institucijama

Javnost je zgrožena; komentari i reakcije stižu sa svih strana, a na Facebooku su već pokrenute inicijative 'Sankcije za fašiste u državnim institucijama' i 'Otkaz Miji Martini Barbarić', koje pozivaju na odgovornu i obaveznu reakciju države i strogo sankcionisanje ovakve vrste ponašanja.

Ne samo da Mija Martina državu u kojoj živi i koja joj daje platu ne osjeća svojom, nego na direktan način, širenjem ustaške propagande, naivno vjerujući kako se radi o bezazlenom, samo njenom, 'ličnom' mišljenju izraženom na 'privatnom' Facebook profilu, promoviše fašizam u svojoj najčistijoj formi, pravdajući se 'ljubavlju prema domovini'.

O kakvoj se tu 'ljubavi prema domovini' radi, ukoliko osoba nije u stanju razlikovati autentično hrvatstvo od ustaštva?

Slični sramotni fašistički incidenti proširili su se i Facebookom, pa je tako osnovana i stranica 'Podrška Josipu Šimuniću', koja je u samo par dana skupila blizu 130 hiljada sljedbenika fašizma.

U komentarima na Facebooku i raspravama na ovu temu, Mija Martina pojašnjava kako je ''imala vremena da obnovi svoje znanje iz povijesti'', te naglašava da se radi o ''starohrvatskom pokliču koji datira još iz 1566. godine'', nazivajući sve one koji je napadaju 'jadnim', jer ''nemaju pametnijeg posla, već jašu po drugim ljudima''.

Također, ona smatra da u ''svojoj'' državi koje se ovim putem na (in)direktan način paradoksalno odriče, ''svatko ima pravo reći što misli'', očito nesvjesna onoga šta je uradila, banalizirajući ozbiljnost situacije i završavajući skoro svaku svoju rečenicu na ovu temu sa ''LOL''.

U nastavku pogledajte neke od načina na koji se, nakon osude i opravdanih negativnih komentara na jednom profilu na Facebooku ''pravdala'' Mija Martina Barbarić.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije