Hadžihafizbegovića i dalje finansiraju porezni obveznici

Radiosarajevo.ba
Hadžihafizbegovića i dalje finansiraju porezni obveznici

Nedavno je bosanskohercegoačka javnost ostala zabezeknuta raskošnošću proslave pedesetog rođendana vrsnog glumca i bivšeg ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo, Emira Hadžihafizbegovića, kojoj je prisustvovala plejada estradnih likova iz cijele regije.

Iako se radilo o privatnoj zabavi, ministru je očito bilo stalo i da javnost vidi detalje s proslave, čemu u prilog govori činjenica da su neki mediji imali dozvolu snimanja gostiju i samog događaja. Tako smo putem videa koji je ekskluzivno snimila Nova TV, saznali da je na rođendanu bivšeg ministra kulture goste uveseljavao Halid Bešlić, da se igralo kolo i plesalo u 'voziću'... (kako je bilo na zabavi pogledajte ovdje)

Javnost nema pravo komentirati nečiji privatni život, muzičke afinitete, izbor prijatelja, način provođenja slobodnog vremena. Ipak, mnogi su se pitali koliko jedan ovakav spektakl može koštati i koliko je to ovaj glumac morao snimiti filmova i reklama, da bi platio proslavu za 250 gostiju.

Rekosmo da javnost, naravno, nema pravo komentirati privatne zabave... sve dok se ne sazna da osoba koja ih organizuje još uvijek dobija platu iz budžeta Kantona Sarajevo.

Da pojasnimo, Emiru Hadžihafizbegoviću, kao i svim bivšim ministrima i drugim kantonalnim funkcionerima kojima je istekao mandat, po zakonu pripada novčana naknada  u iznosu prosječne plate sve dok se ne zaposle negdje drugo, odnosno, najdulje 12 mjeseci po isteku mandata. 

Iz Ministarstva kulture i sporta KS za Radiosarajevo.ba je potvrđeno da se Emir Hadžihafizbegović nalazi na platnom spisku KS, te da prima mjesečni dohodak iz budžeta Kantona Sarajevo. 

Drugim riječima, Emir Hadžihafizbegović je nezaposlen, kao i pola miliona drugih u Bosni i Hercegovini. Za razliku od pola miliona drugih nezaposlenih, Emir Hadžihafizbegović nalazi se u povlaštenoj grupici nezaposlenih kojima pripada mjesečni dohodak "dok se ne snađu". A s obzirom da je i u trenutku pisanja ovog teksta bivši ministar na platnom spisku, očito je da se do sada još nije snašao.

Drugim riječima, spektakulranu rođendansku zabavu platili smo vi i mi plaćajući porez... i to po zakonu.  

Vezano: Mini Star o ministrovom rođendanu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije