Hadžidedić: Tajnim pregovorima žele uništi ustavnu strukturu dejtonske BiH

0
F. V.
Hadžidedić: Tajnim pregovorima žele uništi ustavnu strukturu dejtonske BiH
Arhiv / Čović, Izetbegović i Dodik

Različite reakcije uslijedile su nakon što je obznanjeno da je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović prihvatio poziv da se sastane s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

Podsjetimo, na sastanak su istovremeno pozvani i Dragan Čović i Milorad Dodik, što je izazvalo različite konotacije. To je u dijelu javnosti okarakterizirano i kao „sastanak s plemenskim vođama“.

Izetbegović je odlučio da održi sastanak „jedan na jedan“.

Nikšić optimističan: "S partnerima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost"

Nikšić optimističan: "S partnerima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost"

„Plemenske poglavice“

Prof. dr. Zlatko Hadžidedić, politolog i ekspert za međunarodne odnose ocijenio je da je sastanak u Briselu, zakazan za 6. juli 2022., još jedan pokušaju Europske unije (EU) da „putem tajnih pregovora konačno uništi ustavnu strukturu dejtonske Bosne i Hercegovine“.

„Upravo kao što je nekadašnja Europska zajednica, prilikom tajnih pregovora vođenih u Lisabonu 1992. godine, uništila ustavnu strukturu Republike Bosne i Hercegovine, EU pokušava da državni suverenitet Bosne i Hercegovine jednom za sva vremena podijeli i prenese na trojicu 'plemenskih poglavica', te da posljedično Bosna i Hercegovina nestane kao suverena državna struktura, i pretvori se u tri zasebne 'plemenske' teritorije, ovisne o susjednim državama, Srbiji i Hrvatskoj“, izjavio je Hadžidedić u za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da nije „nimalo slučajno, takav pokušaj odvija se pod predsjedavanjem uveliko kompromitiranog Olivera Varhelyia, koji je već pokušao izvršiti pljačku državne imovine Bosne i Hercegovine i njen prenos na entitete.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/izetbegovic-odgovorio-komsicu-nema-razloga-za-brigu/461917[/related]

Napokon, već 30 godina nam iz Brisela dolaze ideje o etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine, a u međuvremenu nam jasno stavljaju do znanja da nikada nisu ni namjeravali primiti Bosnu i Hercegovinu u svoje redove, jer briselska birokracija u okviru Europske komisije ovu državu naprosto ne smatra ravnopravnom i legitimnom državnom tvorevinom, nego prostim zbirom plemenskih zajednica“, dodao je.

EU zvaničnike proglasiti nepoželjnima

Nadalje, ističe kako je „krajnje je vrijeme da toj i takvoj Europskoj uniji pokažemo da nas, građane Bosne i Hercegovine, ne interesiraju njihove nemoralne ponude“.

„Niti njihova neprincipijelna i trula organizacija, niti nemoguće članstvo u njoj, te da sve njene diplomatske predstavnike konačno proglasimo za personae non grata na teritoriji ove zemlje, s obzirom na činjenicu da 30 godina neprekidno aktivno djeluju na rušenju njenog ustavnog poretka“, stav je Hadžidedića.

Što se tiče Bakira Izetbegovića i njegove „odluke“ da takvom sastanku prisustvuje, Hadžidedić ističe da ne možemo ni na koji način biti iznenađeni.

„Jer on - kao vjerni sljedbenik ideja svog oca koji je svojevoljno pristao na rušenje Republike Bosne i Hercegovine radi stvaranja triju zasebnih etničkih teritorija - nikada nije ni imao druge namjere nego da slijedi takvu politiku Brisela. Smiješne su njegove tvrdnje da će on postavljati nekakve uslove Varhelyiju, o čemu se hoće ili neće razgovarati na takvom sastanku. Jer, on, baš kao i njegov otac u prošlosti, uvijek se samo spremno odaziva svim inicijativama za etničkom podjelom Bosne i Hercegovine koje neprekidno dolaze iz Brisela“, podvukao je.

Izetbegović nema legitimitet

Ipak, prema riječima Hadžidedića, dok je rahmetli Alija Izetbegović u svoje vrijeme posjedovao barem prividni legitimitet da učestvuje u takvim pregovorima - iako naravno nije imao nikakav legitimitet da pristane na uništenje Republike Bosne i Hercegovine - Bakir Izetbegović nema apsolutno nikakav legitimitet da pregovara u ime bilo koga

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/becirovic-porucio-izetbegovicu-jednom-budi-drzavnik-a-ne-plemenski-voda/461889[/related]

„Jer on je sav svoj politički legitimitet davno prokockao… U tom kontekstu, pozvao bih sve političke snage koje žele da ova zemlja opstane, kao i sve njene građane, a prije svega Ustavni sud BiH, da unaprijed proglase tajne pregovore u Briselu nelegalnim i protivustavnim, jer oni to svakako jesu, te da njihove učesnike proglase odgovornim za pokušaj rušenja Ustava Bosne i Hercegovine. Naravno, njih trojica imaju pravo da se privatno sastaju sa Varhelyijem, ali građani Bosne i Hercegovine i svi koji pretendiraju da ih predstavljaju na političkoj sceni, kao i oni koji su zaduženi za zaštitu ustavnog poretka ove zemlje, treba da unaprijed jasno proglase da ovi i ovakvi pregovori, organizirani mimo svih principa ustavnog i međunarodnog prava, ne mogu proizvesti apsolutno nikakve pravne posljedice“, zaključio je Hadžidedić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Šta je rekao Izetbegović

Podsjetimo, Izetbegović je rekao da su “neosnovane i nepotrebne su reakcije na njegovu odluku da u Briselu razgovaram sa evropskim komesarom za proširenje Varhelyijem”.

Kao i ranije u više navrata, odbio sam da se razgovori vode u formatu ‘predstavnika konstitutivnih naroda’. Sa komesarom ću razgovarati jedan na jedan. Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke u BiH uvijek ću razgovarati o svim pitanjima koja se tiču BiH, i sa svima koji mogu imati uticaj na situaciju u BiH. Ne smatram dobrom politiku samoizolacije i odbijanja razgovora”, naveo je Izetbegović.

Istakao je i da se će s Varhelyijem razgovarati “isključivo o evropskom putu i kandidatskom statusu BiH, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri važna zakona u Parlamentu BiH”.

“Od evropskog komesara ću tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma PSBiH i iskoristi svoj uticaj na predstavnike stranaka koje uporno odbijaju da podrže proevropske zakone. Željko Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovora u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o izbornom zakonu u Neumu. Jer, Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima u kojim učestvujem uspješno zaštititi interese BiH. Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na “dobacivanje sa tribina” od strane nedoraslih populista i demagoga”, poručio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije