! / Hadžići: Otvoren novi kutak za majke i bebe u prihvatnom centru

23. 07. 2021. u 08:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Ambasador EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler svečano je otvorio novi kutak za majke sa bebama i trudnice opremljen sa kupatilima, vešerajem, dnevnim boravkom i drugim propratnim sadržajem u privremenom prihvatnom centru Ušivak u Hadžićima.

Ovom događaju su prisustvovali i drugi visoki zvaničnici, direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić, šefica misije IOM-a u BIH, Laura Lungarotti, pomoćnik načelnika Općine Hadžići, UNHCR predstavnici i predstavnica iz Kantona Sarajevo.

Evropska unija je podržala uspostavljanje kutka za majke i bebe kako bi se unaprijedili postojeći sadržaji i osiguralo sigurno i mirno mjesto gdje porodice sa bebama i malom djecom kao i trudnice mogu obavljati higijenske potrebe, prati i peglati odjeću i provoditi mirno i kvalitetno vrijeme sa svojom djecom dok se brinu o njima.

Također, objekat je prilagođen za djecu sa invaliditetom.

Otvoren prostor za majke i bebe  - undefined

Foto: IOM: Otvoren prostor za majke i bebe

Ambasador Sattler i ostali zvaničnici posjetili su proširene sadržaje koji će omogućiti sigurniji i kvalitetniji boravak u jednom od najvećih privremenih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini u kojem su smještene porodice sa djecom i druge ranjive kategorije, tako što je proširena i COVID-19 izolacijska zona u kojoj je postavljeno 10 kombinovanih kontejnera s ciljem lakšeg održavanje preventivnih mjera.

Delagacija je posjetila i nedavno uspostavljeni Kutak za šivanje u kojem se migranti bave šivanjem višekratnih maski i drugih predmeta od tekstila unoseći bogatstvo kultura iz kojih dolaze, istovremeno poboljšavajući vještine u šivanju.

IOM-ov stručni koordinator u Kutku za šivanje priprema raznovrsne programe koji su značajno pobudili interesovanje za ovaj tip aktivnosti.

Otvoren prostor za majke i bebe  - undefined

Foto: IOM: Otvoren prostor za majke i bebe

Novi sadržajni kapaciteti uspostavljeni su uz pomoć Evropske unije u okviru projekta “Odgovor na COVID-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu“ finansiranog kroz Instrument vanjske politike EU koji doprinosi stabilnosti i miru, a kojeg implementiraju Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Visoki komesarijat za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA