H1N1: Infekcija potvrđena kod tri pacijenta u BiH

Radiosarajevo.ba
H1N1: Infekcija potvrđena kod tri pacijenta u BiH

Epidemiolozi u Bosni i Hercegovini od prošle sedmice su zabilježili tri nova slučaja infekcije virusom H1N1, poznatijim kao svinjski grip, i očekuju epidemiju ove bolesti u predstojećem periodu.

Infekcija je potvrđena kod pet pacijenata, od kojih su tri zaražena virusom H1N1 i dva virusom gripa A (H3N2), precizirala je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Marija Zeljko. Kako je objasnila sarajevskom Dnevnom avazu, sezona gripa je tek počela pa će broj oboljelih u narednim sedmicama rasti, uz dominaciju zaraze virusom H1N1.

"Očekujemo veći broj oboljelih od svinjskog gripa, jer građani nemaju izgrađen imunitet na novi virus", ukazala je Zeljko.

Epidemiolozi su ranije ocijenili kako je rizik od širenja gripa u BiH povećan jer se srazmjerno mali broj ljudi odlučio za vakcinisanje, iako je vakcinacija protiv svinjskog gripa osigurana na vrijeme.

Simptomi

Simptomi gripe, pa tako i simptomi svinjske gripe su visoka temperatura, često prelazi 39 stepeni C, može biti praćena zimicom, bolovi u cijelom tijelu, mišićima i zglobovima, iscrpljenost, vrlo izražena opća slabost i nemoć, kašalj (suhi, podražajni u početku), glavobolja, grlobolja, u kasnijoj fazi šmrcanje. Kod djece su simptomi gripe slični simptomima kod odraslih, temperatura može biti viših vrijednosti.

Kako razlikovati prehladu od gripe?

Kod prehlade je glavobolja rijetka i obično kratkotrajna, a kod gripe glavobolja je redovita i dugotrajna, vrlo neugodna.  Bolovi u mišićima i zglobovima su kod obične prehlade gotovo zanemarivi, za razliku od gripe gdje su uobičajeni i dosta jaki. Vrlo izražen umor, opća slabost i nemoć jedan je od značajnih simptoma gripe  dok kod obične prehlade eventualno postoji u vrlo blagoj formi. Izrazita iscrpljenost je redoviti pratilac ostalih simptoma gripe, a potpuno izostaje kod prehlada. Zatim kataralni simptomi, odnosno hunjavica i grlobolja je vodeći simptom prehlada, no kod gripe ne samo da nije redovita pojava već se javlja u rjeđim slučajevima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije