GV Sarajeva: Većina bloku NS-SDA-SDU-SBiH-BOSS

Radiosarajevo.ba
GV Sarajeva: Većina bloku NS-SDA-SDU-SBiH-BOSS

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je potvrdila rezultate izbora provedenih u općinskim vijećima Stari Grad, Novi Grad, Centar i Novo Sarajevo za vijećnike Grada Sarajeva.

Ovim su se, nakon svih žalbi iz OV-a, stvorili svi uslovi da se zakaže sjednica GV-a na kojoj će Vijeće birati gradonačelnika.

Kako je CIK obavijestio, u GV iz Starog Grada ulaze Suljo Agić (SDA), Gradimir Gojer (Stranka za BiH), Tatjana Ljujić-Mijatović (SDP), Vibor Handžić (Naša Stranka), Vedran Dodik (Nezavisna lista za moj grad), Alija Hodžić (SBB) i Avdo Hodžić (SDP). Iz Novog Grada u Vijeće Sarajeva će ući Enes Huseinović (SBB), Hasan Hodžić (SDP), Haris Pleho (BOSS), Sabahudin Delalić (SDA), Omer Pajević (SDA), Drago Jurić (SDU) i Boris Riderle (SDA).
Situacija s Riderleom i Općinom Novi Grad posebna je – on će imati mjesto samo u Gradskom, ali ne i u Općinskom vijeću. Naime, Riderle će poziciju dobiti na račun toga što je kandidatima nedostajalo predstavnika srpskog naroda – mora ih u Vijeću Grada biti barem šest – pa je ova pozicija (u drugom krugu biranja kandidata) pripala SDA jer su imali najveći tzv. izborni količnik prema kojem se dijele mjesta u GV.

Iz Centra će u Gradsko vijeće ući Stjepan Kljuić (SDU), inače jedan od kandidata za gradonačelnika, zatim Edina Latif (SBB), Velija Katica (SDA), Suvad Kerla (SBiH), Amel Mekić (SDP), Miro Lazović (SDU) i Novka Agić (SDP). Još, u GV iz Novog Sarajeva ulaze vijećnici Arijana Talović (SDP), Miroslav Živanović (SDP), Igor Gavrić (SBB), Jusuf Lošić (SDA), Robert Pleše (Naša stranka), Sanja Lazar (Naša stranka) i Nebojša Simić (SDP).

Ovo znači da u GV ulazi osam vijećnika SDP-a, šest vijećnika SDA, četiri SBB-a, po tri iz Naše stranke i SDU-a, dva iz SBiH-a, te po jedan kandidat BOSS-a i Nezavisne liste za moj grad - inače, u Vijeću ih je ukupno 28.

Većina u Gradskom vijeću, tako, odlazi za blok u kojem su Naša stranka, SDU, SDA, SBiH i BOSS i koji će imati 15 mjesta u Vijeću. S druge strane su SDP, SBB i Nezavisna lista, koji su dobili 13 pozicija.


Jakob Finci (Naša stranka) i Stjepan Kljujić (SDU)

I ovdje dolazimo do pitanja gradonačelnika. Naime, dvije stranke iz istog bloka ponudile su po kandidata za gradonačelnika. Tu je Jakob Finci, kao nestranački kandidat ispred Naše stranke, te Kljujić, kojeg je predložio SDU. Nezvanično, SDP će predložiti Bogića Bogićevića, no ova je kandidatura i dalje pod znakom pitanja zbog njegovog zdravstvenog stanja.

SDA će, kako su istakli, podržati Kljujića, te ostaje pitanje kome će se prikloniti SBiH i BOSS. Upravo u ovim 'previranjima', SDP traži svoju šansu. No, kako je doznao portal Radiosarajevo.ba, sve i da Jakob Finci ne dobije potrebnu većinu glasova, Naša stranka neće podržati kandidata SDP-a.

Rasplet situacije trebali bi znati – ne bude li, na današnju odluku CIK-a, stranačkih žalbi na sudovima - u naredne dvije sedmice, kada će, kako se očekuje, biti sazvana sjednica Gradskog vijeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije