Gutman: 'Da je svijet naučio na BiH, genocid se ne bi ponovio u Siriji'

Radiosarajevo.ba
Gutman: 'Da je svijet naučio na BiH, genocid se ne bi ponovio u Siriji'

Roy Gutman svjetski je poznati novinar američkog lista News-day, dobitnik Pulitzerove nagrade za izvještavanje iz Bosne i Hercegovine 1992. godine, čovjek koji je prvi svijetu prenio istinu o koncentracionim i logorima smrti u Prijedoru. 

Danas je agilni reporter za grupaciju američkih novina koji izvještava o ratu u Siriji. Ovih dana navršila se 21 godina otkako je Gutman objavio svoju priču o užasima logora smrti u Omarskoj. 

Nakon što je njegova priča objavljena, te prenesena na naslovnicama skoro svih vodećih zapadnih medija, neki od logora u kojima je ubijeno na hiljade Bošnjaka i Hrvata Bosanske krajine su rasformirani. 


''Ni danas ne osjećam nikakvo zadovoljstvo. Osjećam deprimiranost i grižnju savjesti. Da sam ranije saznao, spasio bih više nevinih ljudi. Da je svijet naučio lekciju, genocid se opet ne bi ponovio, sada u Siriji'', kaže Gatman u razgovoru za Dnevni avaz. 

Gatman navodi da je slučajno saznao za logore smrti u rejonu Prijedora. Prve informacije stigle su mu od radnika Merhameta, a kasnije su ih potvrdili svjedoci, diplomati, te predstavnici međunarodnih organizacija.

''Pokušao sam otići u Omarsku, ali su nas Srbi odveli u Manjaču. Kada sam zatražio da idemo u Omarsku, rekli su nam da tamo ne mogu garantirati sigurnost. To je samo pojačalo moj osjećaj da se nešto užasno dešava i počeo sam sakupljati informacije. Moji urednici bili su vrlo zainteresirani da se priča objavi, ali i vrlo oprezni da negdje ne pogriješimo. Sve priče koje sam slušao upućivale su na to da je u toku rutinsko masovno ubijanje ljudi. Konačno, 2. augusta, napisao sam priču o Omarskoj'', ispričao je Gutman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije