Grijanje samo ujutru i navečer

Radiosarajevo.ba
Grijanje samo ujutru i navečer

Zvanična sezona grijanja počinje 15. oktobra, a grijanje će biti u skladu sa potrebama i vremenskom situacijom, saopćio je na konferenciji za medije ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović, prenosi Fena.

To znači da će stanovi biti zagrijavani ujutro i uvečer, pri čemu Petrović smatra da ćemo na bazi takvog racionalnog rada moći u početnoj fazi u prvih sedam do deset dana, dok se ne riješi pitanje izdvajanja - uplata potrebnih sredstava, imati uredno snabdijevanje.

Uvjeren je da će u tom periodu aktivnost koju je Vlada KS-a pokrenula biti realizirana tako da će građani Kantona Sarajevo moći da računaju da će u predstojećoj sezoni grijanja imati uredno snabdijevanje toplotnom energijom i plinom.

Petrović je preuzeo obavezu da će Sarajevogas i Toplane-Sarajevo na bazi veoma povoljnih klimatskih uvjeta i prognoze koje imamo do Nove godine maksimalno reducirati ranije planirane količine prirodnog gasa sa 13 miliona Sm³ za 30 posto.

"Putem operativnog rada i uz pomoć odgovornih u Skupštini Kantona Sarajevo  i Vlade u tehničkom mandatu trebamo da pokušamo naći zakonski modalitet da se efektivno uplati pet milona KM za gas, a da za ostalih dva miliona KM nabavimo dodatne količine tečnih goriva", rekao je Petrović.

Naglasio je da postoji "jedna mala rezerva u tečnim gorivima, koja bi nam dovoljna bila u nekoj konačnici za reguliranje grijanja u periodu od sedam do deset dana", ali kaže da još ne želi da se ta zadnja rezerva koristi.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS
od jula je počelo provoditi organizovane aktivnosti na sređivanju stanja u ovoj oblasti.

"Uspjeli smo u posljednja dva mjeseca da poboljšamo naplatu i smanjimo dug KJKP Sarajevogasa prema BH-Gasu. No, ništa nije bilo dovoljno za otvaranje nove bankarske garancije prema ruskom isporučiocu od BH-Gasa u iznosu od oko sedam miliona dolara, što je prouzrokovalo ograničenje planirane isporuke prirodnog gasa sa 13 miliona na četiri miliona kubika od BH- Gasa prema Sarajevogasu", rekao je Petrović.

Neovisno od toga, ovo ministarstvo učinilo je napor i u sadašnjoj situaciji uz ograničenje koje ima na bazi zaključka Skupštine Kantona Sarajevo da može raditi samo tekuća plaćanja, odnosno izvršavati tekuće obaveze koje su planirane u budžetu Kantona Sarajevo na bazi svih ranijih aktivnosti, saopćeno je na konferenciji za medije.

Te aktivnosti se mogu svesti na to da je Vlada KS-a na nekoliko ranijih sjednica uz podrobnu analizu pronašla modalitet izdvajanja dodatnih financijskih sredstava od pet, odnosno sedam miliona KM, što bi, kaže Petrović, "bilo dovoljno da BH-Gas do Nove godine osigura dovoljne količine gasa uz uvjet da se za isporučeni gas faktura plaća promptno".

Imajući u vidu da se došlo u fazu ograničenja izdvajanja dodatnih sredstava, Petrović je uputio pismo direktoru BH-Gasa Adnanu Kresi, gdje je ukazao na sve moguće probleme obustave isporuke gasa, odnosno smanjenja tih količina gasa.

Ukoliko bude drastičnog smanjenja isporuka gasa, Petrović tvrdi da to znači automatsko povećanje čvrstih goriva, uglja i drveta, što će se apsolutno negativno odraziti i na ukupno stanje u smislu zaštite zraka, gdje ćemo imati enormno povećanje zagađenja, a samim tim i povećanje srčanih i plućnih bolesti.

"To će imati nesagledive štete za građane Sarajeva i mi to ne smijemo dopustiti, zbog čega ćemo svaka dva do tri dana dok se ovo stanje u potpunosti normalizira imati operativne sastanke", rekao je Petrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije