Grijanje, obrok i utočište u OKC Abrašević

Radiosarajevo.ba
Grijanje, obrok i utočište u OKC Abrašević
/ Foto: OKC Abrašević, Februar 2012

Nakon što je OKC Abraševič u Mostaru otvorio svoja vrata svim sugrađanima kojima je, usljed elementarne nepogode, potrebno prenočište, grijanje i hrana, na desetine Mostaraca svoje utočište je našlo u ovom centru.

Kontaktirali smo kolege iz Abraševića i saznali da je u petak situacija nešto jednostavnija, s obzirom da je u Mostar ponovo došla struja. Ipak, unjihovom centru ostalo je još mnogo ljudi, pogotovo djece, koji se zbog snježnih nanosa ne mogu vratiti svojim domovima. 

Tanja Miletić Oručević kaže: Snijeg je još uvijek vrlo neprohodan, mnogi ljudi su odsječeni od komunikacija i hrane. Mi smo uspjeli tek juče uspostaviti pravi kontakt sa Crvenim križem, Civilnom zaštitom i još nekim organizacijama, tako da ćemo danas nastaviti što primati ljude kojima je pomoć potrebna (sigurno ćemo i dalje kuhati obroke, jer - na žalost još uvijek ima u gradu mnogo onih kojima je ovo jedina prilika da nešto pojedu), a i vidjet ćemo kako da odemo do Egipatskog sela i na neka druga mjesta.

Za ovaj vikend se najvljuje novi snijeg i svi se bojimo kakve će biti njegove posljedice. Nakon svega, također, očekuju se vrlo moguće poplave (kažu - čak i potresi, ali hajde da ne idemo u total catastrophy scenario:) tako da je ukupna situacija u Mostaru daleko od normalne.

Treba reći da su za ovaj zimski kolaps grada Mostara u velikoj mjeri krivica nesposobnih vlasti grada Mostara. Iako je istina da mi ovdje nismo navikli na ovakve padavine i neka mjera nesnalaženja je shvatljiva, oni ipak nisu uradili dovoljno da građane zaštite od ove strašne situacije. Čišćenje, infrastruktura... sve je zakazalo na najstrašniji način. Također, u ovoj krizi se uspostavilo da je paralelna vlast i nacionalistička podijeljenost u nekim okolnostima i sasvim ozbiljno smrtonosna. Jer i to što nam je sve odvojeno i sve institucije duple itekako je doprinijelo haosu, kaže redateljica Tanja Miletić Oručević.

Evo šta je za program Radija Sarajevo izjavio Ronald Panža iz OKC Abrašević

 

Sarajlije pomažu Mostaru
Nekoliko građanskih udruga iz Sarajeva pokrenulo je akcije u cilju prikupljanja novčanih sredstava kojima će OKC Abrašević nabaviti nove zalihe hrane i ogrjeva za najugroženije Mostarce. 

U dva ugostiteljska objekta: Pussy Galore (Kundurdzil uk BB) i Galerija Boris Smoje (Radićeva ulica) bit će organizirani događaji na kojima će se sakupljati novčani prilozi.

U kafiću Pussy Galore u ulici Kundurdžiluk bb, u petak od 22,00 dešavat će se akcija solidarnosti koju organiziraju udruženje Crvena i DJ Vedran Španac Šolaja. Poruka akcije: 'Show me the money - dajem ih u Mostar' 

Galerija Boris Smoje poziva vas u subotu u 20,00 na akciju solidarnosti. 

Ukoliko ne možete doći u Pussy ili Galeriju Boris Smoje uplate možete izvršiti na slijedeći račun:

Primalac :Omladinski kulturni centar „Abrašević“ Broj racuna primaoca (glavni racun): 194-105-32537001-94 Broj racuna primaoca (Eur): 194-105-32537032-98 Banka primaoca sredstava: ProCredit Bank Adresa: Ekspoditura Mostar Fejićeva, dd Sarajevo SWIFT CODE: MEBBBA22 IBAN OKC: BA391941053253703298 (za uplate na devizne racuna iz inostranstva)

Vezano: Mostarci našli sklonište u OKC Abrašević

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije