GRAS traži poskupljenje cijena mjesečnih karata

Radiosarajevo.ba
GRAS traži poskupljenje cijena mjesečnih karata

Na proširenoj sjednici Nadzornog odbora GRAS-a, kojoj je prisustvovao i ministar saobraćaja KS Jusuf Bubica, predstavnici Skupštine i Uprave preduzeća donijeli su nekoliko mjera i prijedloga za podizanje ovog preduzeća na noge.

Hoće li Vlada KS na čelu usvojiti prijedloge reorganizacije i smanjenja troškova u ovoj kompaniji, bit će poznato u četvrtak, za kada je zakazana redovna sjednica Vlade.

"Dostavili smo im prijedlog usklađivanja tarifne politike prema subvencioniranim kategorijama. Ako ne bude promjene cijena mjesečnih karata za njih, preduzeće će ići u sve veću dubiozu i zato je potrebno uraditi hitnu korekciju cijena. Očekujemo da prihvate naše prijedloge", kazao je predsjednik NO GRAS-a Izet Horman.

Glavni korak za prevazilaženje GRAS-ovih nedaća, prema mišljenju NO, Skupštine i Uprave, jeste sistematizacija radnih mjesta, gdje višak radnika ne bi bio tako drastičan, kako je to zamislio ministar Bubica.

Naredni koraci su smanjenje toplog obroka radnicima s 12 na 8 KM, novi plan nabavke vozila i rezervnih dijelova, uvođenje u zakonske okvire ovlasti kontrolora, kao i da se budžetski korisnici obavežu na kupovinu mjesečnih karata.

Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede Amir Muminović kazao je za Avaz.ba da su sindikalisti dali punu podršku ovim mjerama, a Vlada KS će sada pokazati kakav uistinu GRAS želi.

"Za ove prijedloge mjera sanacije Vlada ne bi morala izdvojiti niti jednu marku. Neće biti drastičnih promjena za građane ni za radnike, a bit će koristi za preduzeće. Ako ne usvoje prijedloge, 1.000 radnika borit će se da ne završi na ulici i potvrdit će se naša bojazan da svjesno idu u uništenje GRAS-a", naveo je Muminović.

Resorni ministar Jusuf Bubica izjavio je da su prijedlozi proslijeđeni Vladi i da će na ispunjenje nekih i sam pokušati utjecati.

"Kao ministar tražit ću veće ovlasti od Vlade KS o pitanju budžetskih korisnika i kupovine karata. Iako je već odavno na snazi ova odluka, tražit ću od Vlade da se još jednom upozore da su dužni kupiti kupone, a ne dobivati novac za prijevoz", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije