GRAS: Nema štrajka, postignut dogovor

Radiosarajevo.ba
GRAS: Nema štrajka, postignut dogovor

Iako su ranije najavili, nezadovoljni radnici javnog prijevoznog preduzeća u Sarajevu neće štrajkovati sutra, 16. novembra. Štrajk nije odgođen, ali je "zamrznut" do 16. decembra.

Kazao je to za Radio Sarajevo Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede podružnica GRAS-a.

"Štrajka nema, to je sigurno. Zadali smo sami sebi neke zadatke u narednih mjesec dana koje treba da uradimo, tako da je štrajk, da kažem našim rječnikom, u mirovanju", rekao je za Radiosarajevo.ba Himzanija.

Dodaje da su u Sindikatu svjesni kompletne situacije Vlade Kantona i "ne očekujemo da će se čudo desiti za trideset dana, ali očekujemo da će, ipak doći do pomaka u poboljšanju statusa radnika GRAS-a".

Podsjećamo, 24. oktobra na sastanku Saveza samostalnih sindikata BiH i članova predsjedništva Sindikata komunalne privrede KJKP GRAS, odlučeno je da će 16. novembra radnici KJKP GRAS organizovati štrajk.


Protest radnika GRAS-a (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Štrajk je bio najavljen ukoliko se radnicima GRAS-a ne uplate doprinosi, zaostale plaće i druge nadoknade, u skladu sa kolektivnim ugovorom i zakonima. Taj dug, po riječima Himzanije, ukupno iznosi 50 miliona.

"Jedino rješenje je da se GRAS-u dozvoli da radi komercijalno, kao što radi Centrotrans godinama. Mi smo firma preko koje se čuva socijalni mir; 75% naših putnika je subvencirano a za njih niko ne plaća te subvencije. Sada, nakon deset godina, GRAS je došao u takvu situaciju da ima preko 100 miliona gubitaka i da se to više ne može sakriti pod tepih", rekao je Himzanija.

Radnici zadovoljni novim direktorom

Po riječima predsjednika Sindikata, uposlenici ovog preduzeća zadovoljni su novim direktorom Adisom Šehićem.

"Promjene su ogromne. GRAS prvi put dobija direktora koji ima 35 godina. Mlad čovjek, pa su drugačije ambicije i prilaženje poslu. Sva pitanja su otvorena i imamo pristup svim finansijskim izvještajima, dugovanjima, i svemu ono što nas interesuje", rekao je za Radiosarajevo.ba Adnan Himzanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije