Grahovac nakon blamaže ipak odobrio snimanje filma

Radiosarajevo.ba
Grahovac nakon blamaže ipak odobrio snimanje filma
Jolie tokom posjete izbjegličkom kampu u BiH

Nakon što je donio kontroverznu, cenzorsku odluku kojom nije dozvolio snimanje filma „Untitled Love Story“ Angeline Jolie na lokacijama u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom kantonu, federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac poništio je vlastitu odluku, i pod pritiskom domaće i strane javnosti, ipak dopustio snimanje.

Nakon što je Udruženje za razvoj filmske znanosti "Skaut" 14. oktobra u Federalno ministarstvo kulture i sporta dostavilo scenarij filma "Untitled Love Story", a 15. oktobra i zahtjev, uz tačno navedene lokacije za snimanje filma čime su ispunjeni uvjeti za dobijanje odobrenja, ministar Gavrilo Grahovac je potpisao danas odobrenje za snimanje.

Odobrenje za snimanje na lokacijama navedenim u zahtjevu dostavljeno je danas podnosiocu zahtjeva te ministarstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, prenosi Fena.

Grahovac je, podsjetimo, nakon sastanka sa Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja „Žene – Žrtve rata“ donio odluku kojom je zabranio snimanje filma na traženim lokacijama, jer je, prema scenariju, navodno, riječ o silovanoj Bošnjakinji koja se zaljubljuje u svog silovatelja.

Na ovu odluku reagirala su režiseri, glumci, javni radnici, a oglasila se i rediteljica Angelina Jolie, tražeći da se film ne osuđuje prije nego se snimi.

Kasnije se ispostavilo da takvi detalji u scenariju ne postoje, a cijelu sapunicu oko scenarija pokrenuo je direktor Pinka Željko Mitrović, koji je, kako sam kaže odbio surađivati s Jolie, jer film prikazuje Srbe u negativnom kontekstu.

Međutim, špekulira se da je Mitrović pokrenuo kampanju protiv Jolie i njenog filma jer njegova TV-kuća ipak nije prepoznata kao adekvatan partner.

Film će se snimati, i to u BiH, a odlazeći ministar, ljubitelj crvenih tepiha i bijelih odijela, priredio je zemlji još jednu sramotu koja je putem medija obišla svijet.

Gavrilo Grahovac poništio dozvolu za snimanje Angelini Jolie

Šta žene kažu o slučaju Hasečić - Grahovac - Jolie

Jolie: Ne sudite o filmu dok ga ne vidite

Filmskih radnici insistiraju: Izdati dozovolu za snimanje filma Angeline Jolie!

Slavenka Drakulić: Imaju li žrtve pravo na cenzuru?

Angelina grli srpskog vojnika Đuru (FOTO)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije