Gradski vjećnici u utorak odlučuju o Šestoaprilskoj nagradi

Radiosarajevo.ba
Gradski vjećnici u utorak odlučuju o Šestoaprilskoj nagradi

Gradski vijećnici Grada Sarajeva na sjednici, koja je zakazana za sutra, 15. marta, razmatrat će prijedloge odluke o dodjeli pojedinačne, grupne i kolektivne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva".

Za dodjelu pojedinačne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2011. predložen je prof.dr. Dejan Milošević, akademik, za njegova ostvarenja i rezultate u oblasti nauke i obrazovanja. Za ovu nagradu predložila ga je grupa građana.

Značaj rezultata njegovog naučnoistraživačkog rada čini zaokruženu cjelinu koja daje nemjerljiv doprinos razvoju teorijske fizike, navedeno je u obrazloženju prijedloga ove odluke. Milošević je jedan od osnivača i voditelj projekta društva "Samophys" koje okuplja mlade naučnike i stručnjake oko naučnoistraživačkih projekata iz oblasti fizike.

Za dodjelu grupne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2011. godini predložena je grupa u sastavu Zilha Šeta, Bahra Radača, Fahra Tatlić i Selma Kadić za doprinos u oblasti humanitarnog rada.

Ova grupa koja radi u Narodnoj kuhinji Stari Grad Sarajevo svakodnevno osigurava hranu za 1.350 korisnika humanitarne pomoći u cijelom KS-u i tako pokazuje obilježja multikulturalnog karaktera, koja predstavljaju Sarajevo kroz stoljeća, navodi se u prijedlogu. Predlagač za grupnu nagradu je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Za dodjelu kolektivne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2011. predloženo je Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH, za doprinos u oblasti društveno-političkog rada.

Predlagač je Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a u prijedlogu su naveli da se HNV zalagao za cjelovitu i pravednu BiH, slobodno i evropsko Sarajevo, borilo se za mir, pravednost, slobodu, demokratiju, pluralizam, zajednički život i kulturu dijaloga.

Prema zvaničnoj najavi sjednica bi trebala početi u 10 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije