Gradonačelnik: 'U Sočiju ne žive gayevi'

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik: 'U Sočiju ne žive gayevi'

Tekst objavljen u rubrici 'Šta drugi pišu' prenosimo s prijateljskog portala E-novine.

Gradonačelnik Sočija, domaćina predstojećih Zimskih olimpijskih igara, rekao je danas da je gay populacija dobrodošla da prisustvuje igrama, ukoliko "poštuje zakone Ruske Federacije".

Anatolij Pahomov je izjavio za emisiju BBC Panorama da u gradu nema gay populacije, a nakon toga dodao: "Nisam siguran, ali za njih ne znam". Pahomov je rekao da će gay populacija biti dobrodošla na OI.

"Naša gostoprimljivost odnosiće se i na svakoga ko poštuje zakone Ruske Federacije i ne nameće svoje navike drugima", kazao je gradonačelnik Sočija.

Na pitanje da li gay populacija treba da skriva svoju seksualnost u Sočiju, Pahomov je rekao: "Ne, mi samo kažemo da su to vaše stvari, to je vaš život. Međutim, takve stvari nisu prihvaćene na Kavkazu gdje živimo. Toga u našem gradu nema". Kasnije je dodao da nije sasvim siguran u to, ali da ne poznaje nijednog.

Na pitanje novinara da li homoseksualci u Sočiju trebaju da se skrivaju, Pahomov je kazao: "Ne, to je njihova stvar".

Russia Today ističe da u Sočiju postoje najmanje dva gay kluba, a prema komentarima na društvenim mrežama, u toj regiji je brojna LGBT populacija.

Ekipa BBC-ja je u centru Sočija pronašla i gay klub, ali tamošnji posjetioci nisu htjeli pred kamere i bili su, kaže BBC, “oprezni u svojim izjavama”. Opizicioni lider Boris Nemcov kazao je da su izjave Pahomova smiješne i da samo štete ugledu grada i Rusije.

Ruski aktivista Nikolay Aleskejev uporedio je gradonačelnika Sočija sa Mahmoudom Ahmadinedžadom, koji je jednom prilikom takođe rekao: "U Iranu nemamo homoseksualaca". Ovaj aktivista je dodao da homoseksualaca ima "u svakom gradu, u svakoj zemlji, svakoj kulturi i svakoj istorijskoj epohi".

Zakon u Rusiji brani širenje informacija o "netradicionalnim seksualnim odnosima" ili "odnosima koji ne pogoduju rađanju". Pojedinci koji ga prekrše mogu se suočiti s novčanim kaznama do 5.000 rubalja (oko 156 dolara), a mediji i do milion rubalja (31.000 dolara). Pojedini turisti već su pritvarani jer su kršili ovaj zakon, a brojne poznate ličnosti podržale su bojkot Igara u Sočiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije