Gradonačelnik Sarajeva nije izabran

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Sarajeva nije izabran

Na nastavku konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva, održanoj danas, ponovo nije izglasan novi gradonačelnik, iako je glasanje održano. U narednim danima, naime, očekuje nas još jedna sjednica.

Nakon duge i burne rasprave vijećnika o načinu glasanja, dogovoreno je da se glasa javno i o kandidatima koji su već predloženi, uz opciju da se predloži neki novi kandidat. Ranije predloženi kandidati bili su Igor Kamočaji (SDP) i Stjepan Kljujić (SDU).

Nastavak sjednice će biti u srijedu 27. marta sa početkom u 17,00 sati

Nakon održanog glasanja, Kamočaji je dobio 12 glasova, deset je vijećnika bilo protiv, suzdržana su bila tri, dok dva vijećnika nisu glasala. Kljujić je dobio 10 glasova za, devet protiv, šest suzdržanih i dva nisu glasala.

Vibor Handžić: Glasali smo kako smo i najavili
Nastavak sjednice u srijedu, Lazović nije optimista
Talović: Oformiti stručnu komisiju, ako...

Bez obzira na rezultat i pobjedu u broju glasova, SDP-ov kandidat nije postao gradonačelnik, jer potrebno je dobiti natpolovičnu većinu ukupnih glasova (najmanje 15, op.a.) - inače, 28 je vijećnika u GV Sarajeva, a danas ih je prisutnih bilo 27.

Haris Pleho (Bosanska stranka - BOSS Mirnes Ajanović) je poveo novu diskusiju o pitanju žrijeba i predložio da se oko tog pitanja nađe konačno rješenje, nakon čega je Vedran Dodik (Nezavisna lista Za moj grad), rekao kako bi vijećnici trebali glasati o problemu 'šešira'.

Podsjećamo, još 12. marta je objašnjeno kako se gradonačelnik bira žrijebom samo u slučaju da bude 14:14 odnos, dok iz SDP-a tvrde kako nije jasno i precizirano riješena situacija kada je jednak broj glasova za i protiv.

Ovaj prijedlog podržao je i Vibor Handžić iz Naše stranke.

Vijećnici iz SDP- nisu imali usaglašene stavove. Hasan Hodžić (SDP) je optužio Našu stranku da su njeni vijećnici krivi za ovakvo stanje, te ih p(r)ozvao da se izjasne za koga će glasati kako bi riješili putanje gradonačelnika.

Nakon pauze, Pleho je odustao od rasprave i prijedloga.

Arijana Talović iz SDP-a je predložila da kandidati za gradonačelnika iznesu svoj program što su kandidati i učinili.

Kamočaji se osvrnuo na administrativno-pravne organizacije grada, te istakao da Sarajevo nema nadležnost koja bi trebala da mu pripada. On se osvrnuo i na kulturno i sportsko uzdizanje grada, posebno u narednim godinama koje slijede.

Kljujić je podsjetio kako je on bio jedan od prisutnih koji je Boutrosu Boutrosu Ghaliju predao peticiju da Sarajevo bude jedinstven grad. Rekao je da će za godišnjicu Olimpijade dovesti velika imena, te se osvrnuo na sportsku infrastrukturu, a posebnu pažnju usmjerio je na, kako je kazao, "sramotu što je Zemaljski muzej zatvoren".

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije