Građani: Pokušavaju nas izbaciti iz gradskog prijevoza

Radiosarajevo.ba
Građani: Pokušavaju nas izbaciti iz gradskog prijevoza


Mještani Pofalića i Velešića već duže vrijeme imaju problema sa gradskim prijevozom.

Više od sedam stotina građana potpisalo je peticiju u kojoj su se Općini Novo Sarajevo, Vladi Kantona, GRAS-u pa i svim relevantnim institucijama sa zahtjevom za normalizaciju gradskog saobraćaja, pozivajući se na ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima BiH, ali i međunarodnim konvencijama, javlja Oslobođenje.

Bez minibusa dvije sedmice

Minibuske linije jedno vrijeme su u potpunosti bile obustavljene, dok su autobuske poremećene.

Od momenta potpisivanja peticije stanje se poboljšalo, ali je, kako kažu građani ovog dijela grada daleko od potpune normalizacije saobraćaja.

"Autobusi za Velešiće i Pofaliće nisu redovno funkcionisali zbog nedostatka vozila. U narednom periodu planiramo osposobiti i dodatna vozila. Biće to dvanaestmetarska vozila sa stotinu putnih mjesta, a najgore je što s tim vozilima za sada oskudijevamo. Imamo osamnaestmetarskih zglobnih vozila sa 160 putnih mjesta, ali oni zbog terena ne mogu saobraćati na tom dijelu", objasnio je za Oslobođenje v.d. direktor GRAS-a Safet Bradarac.

Osim navedenih problema, naselja u ovom dijelu grada ostala su uskraćena za jednu liniju. Tačnije, linija Ekonomska škola - Obad koja je ukinuta u septembru 2011. godine, još nije uspostavljena.

Obećanja nisu ispunjena

Na sastanku održanom u oktobru na kojem su prisustvovali predstavnici GRAS-a i mještana Pofalića i Velešića, obećana je mnogo bolja situacija u prijevozu, ali ta obećanja nisu ispunjena.

Građani se žale kako ih GRAS želi izbaciti iz sistema javnog gradskog prijevoza.

"Ne može se više stati ukraj vozačima, direktorima koji mijenjaju pravila igre kako oni hoće. Paraliziraju grad kada je to njima volja, a opet niko ne može da uradi ništa po tom pitanju", kazao je Nusret Aganović za Oslobođenje.

Kada će doći do potpune normalizacije saobraćaja u Kantonu Sarajevo, još nije poznato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije