Grad nema novca za novu bistu Voje Dimitrijevića

Radiosarajevo.ba
Grad nema novca za novu bistu Voje Dimitrijevića


Bista poznatog bosanskohercegovačkog slikara Voje Dimitrijevića, koja je ukradena prije nešto više od godinu dana ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti (ALU) još uvijek nije pronađena.

Dimitrijević je jedan od umjetnika koji su oformili Collegium Artisticum, a bio je jedan od učesnika formiranja Udruženja likovnih umjetnika BiH, te sarajevske Škole likovnih umjetnosti, gdje je bio direktor i profesor. 

Vrijednost biste se procjenjuje na 30.000 KM.

Prilikom krađe ispred zgrade ALU oštećena je i bista slikarke Mice Todorović, koja se nalazi u depou Akademije gdje bi trebala biti popravljena i vraćena na isto mjesto.


Postament za bistu Mice Todorović (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Kako su za Dnevni avaz rekli u Gradskoj upravi, ovaj slučaj nije razriješen niti su počinioci identificirani i uhapšeni.

U budžetu grada bisu nisu planirana sredstva za izradu nove biste.

"Budžet za 2013. godinu, nažalost, ne planira finansijska sredstva za nove biste, ali ćemo nastojati iz drugih izvora i pronalaskom donatora ponovo postaviti biste ispred Akademije", rekli su Avazu iz Gradske uprave.

Podsjećano, u istom periodu prošle godine ukredene su i biste Ćamila Sijarića i Derviša Sušića, koje su vraćene 5. marta u Malom parku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije