Grad dobija novu donaciju švicarskog Grachena za trebevićku žičaru

Radiosarajevo.ba
Grad dobija novu donaciju švicarskog Grachena za trebevićku žičaru

Edmond Offermann, inicijator donacije žičare Sarajevu iz švicarskog zimskog centra Grachen, ponudio je jučer Gradu Sarajevu novu donaciju za trebevićku žičaru uz uslov da Grad do kraja maja 2015. godine završi instalaciju stubova, te izgradnju polazne i dolazne stanice.

Kako je kazao Offermann nakon završenog sastanka sa predstavnicima Grada i ambasadorom Švicarske u BiH Andreom Schallerom, donacija iznosi 3,8 miliona švicarskih franaka i uključuje novu elektromehaničku instalaciju koja se sastoji od upravljačke jedinice i elektromotora.

"Ova jedinica bit će dostavljena i instalirana od specijalizovane međunarodne firme koju ja izaberem. Stavit ćemo na raspolaganje tehnički tim stručnjaka iz Švicarske koji će biti uključen u projektni tim Grada Sarajeva. Uslov za ovu podršku je da sve što bude instalirano bude i pušteno u promet, te urađeno prema evropskim standardima za sigurnost", kazao je Offermann, piše Oslobodjenje.ba. 

U Offermannovu ponudu ne ulaze obnova polazne i dolazne stanice, zatim postavljanje stubova za žičaru, definisanje trase od grada do Trebevića, kao i samo upravljanje projektom.

"Ove obaveze ostaju na Gradu i uprava ih treba završiti prije nego što moja donacija bude instalirana. Moja ponuda ostaje otvorena do tačke kada se više neće moći iskoristiti, a to je kraj maja 2015. godine. Očekujem da će građani BiH uz pomoć žičare planinariti 2016. i da će žičara poboljšati saradnju između dva entiteta", naglasio je Offermann.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić zahvalio je na ovoj, kako je kazao, dodatnoj  donaciji, jer je prvi dio oprema koju je Grachen prije nekoliko godina donirao Gradu, a koja se trenutno nalazi u EUFOR-ovoj bazi na Butmiru.

"Mi smo htjeli da znamo koje su naše obaveze i odgovornosti u ovom projektu, jer je jako važno to precizirati da bi se sačuvalo dostojanstvo donatora. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se ispoštuju ovi rokovi, da se stubovi postave do kraja maja 2015. godine i da se krene dalje sa gradnjom", dodao je Komšić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije