Grabovica: Suosjećamo s građanima, ali dug mora biti plaćen

Radiosarajevo.ba
Grabovica: Suosjećamo s građanima, ali dug mora biti plaćen

Generalni direktor JP Elektropriveda BiH Elvedin Grabovica je u obraćanju medijima naglasio da će struja Javnom preduzeću GRAS biti uključena čim bude uplaćena jedna rata duga.

Tramvaji i trolejbusi neće proraditi prije sutra

"U agustu smo upozorili na ozbiljnost situacije. Dobili smo obećanja od resornog ministarstva, Kantonalne vlade i uprave  GRAS-a da će prihvatiti naš sporazum, gdje smo im ponudili da otplaćuju redovno tekuću ratu i jednu ratu prethodnog duga, kako bi ukupan dug sanirali do kraja iduće godine", kazao je Grabovica.

Grad Sarajevo: Iskažite solidarnost, povezite sugrađane 

Po njegovim riječima, nakon uplate sredstava doznačenih od  Kantona, Kantonalne vlade GRAS-u, "oni su uplatili prošli mjesec 500 hiljada i ovaj mjesec su se oglušili o plaćanje tekuće rate".

"Znamo kako se građani osjećaju. Međutim, moramo voditi računa, prije svega, o interesima javne kompanije koju vodimo i moramo da se brinemo za naplatu naših potraživanja kako ne bismo u dogledno vrijeme i mi dospjeli u slične probleme u kojima se nalaze ove javne kompanije. Elektroprivreda BiH izlazi u susret svim drugim kompanijama, nastojimo biti fleksibilni u plaćanju, ali ukoliko s druge strane nemamo sugovornika onda moramo pristupiti ovakvim, neradim, mjerama", kazao je Grabovica.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada je Elektroprivreda upozorila GRAS da će isključiti struju, Grabovica je odgovorio "na vrijeme".

"Mi smo njima tražili tri miliona, koliko su dužni. Međutim, ipak smo svjesni i mi ozbiljnosti situacije i problema u kojima se nalaze. Ne tražimo nešto što je nerealno i što znamo da oni ne mogu ispuniti", kazao je Grabovica.

Direktor GRAS-a: Nove račune za struju redovno plaćamo  

Po njegovim riječima, minimum minimuma da bi proradili tramvaji i trolejbusi je tekuća rata od 160 hiljada.

Zbog neizmirenja dugovanja obustavljena je isporuka električne energije KJKP ZOI '84 d.o.o.Sarajevo i preduzeću Hidrogradnja d.d. Sarajevo.

"Bilo je najava da će se isključiti i Vodovodu. Međutim, Vodovod je ispoštovao potpisani sporazum i on su izmirili tekuću ratu i još jednu ratu prema sporazumu tako da njima nije isključena struja", kazao je direktor Elektroprivrede BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije