Grabovica: Nađite rješenje za GRAS ili gasimo struju

Radiosarajevo.ba
Grabovica: Nađite rješenje za GRAS ili gasimo struju

Javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine najavila je da će u četvrtak, 29. augusta, zbog duga od 3,3 miliona KM preduzeću GRAS obustaviti isporuku električne energije koja će, osim upravnoj zgradi, obuhvati i mrežu za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

Podsjećamo, JP Elektroprivredi BiH za isporučenu preduzeća KJKP GRAS, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo, JU Studentski centar Sarajevo i ZOI '84 Sarajevo ukupno duguju 10.304.350 KM.

"Mi smo i u ranijim periodima s tim kompanijama pokušavali da sklopimo dogovore, ali ti sporazumi se nisu poštivali. Njihov dug je rastao. Mi smo odlučili da pristupimo ovako jednoj restriktivnoj mjeri kako bismo spasili našu kompaniju propadanja", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor JP Elektroprivreda Elvedin Grabovica koji je istakao da GRAS mora isplatiti veći dio duga kako ne bi došlo do isključenja.

On je dodao da uoči početka školske godine upozori Vladu Kantona Sarajevo da nađe načina da riješi ovaj problem: "Da li će to biti dizanje kredita, ili nekih drugih restriktivnih mjera ušteda ne bih nagađao."


Jusuf Bubica (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao ministar saobraćaja Jusuf Bubica, u Vladi Kantona Sarajevo upoznati su s ovim problemom.

"Oni su u direkciji još zimus imali isključenje struje. S obzirom na to da ni tada nisu ispoštovali dogovor koji smo postigli s Elektroprivredom koji je bio da se zaostali dug ne isplaćuje, nego da se redovno uplaćuju tekuće obaveze. Kako ni to nisu ispoštovali, Elektroprivreda najavljuje drastične mjere", rekao nam je Bubica i istakao kako je on "nemoćan da bilo šta napravi s pozicije ministra."

Bubica je istakao da će na sjednici Vlade KS upoznati ostale ministre s detaljima, a o detaljima sastanka će javnost biti upoznata na kraju radnog dana.

GRAS pokušava naći rješenje

Menadžment preduzeća GRAS pokušava naći rješenje ovog problema kako ne bi došlo do prekida u napajanju električne energije i obustave u odvijanju tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

Iz GRAS-a su Feni kazali da se menadžment obratio resornom ministarstvu i Vladi Kantona Sarajevo sa zahtjevom hitnog rješavanja izuzetno složene situacije u smislu iznalaženja dodatnih sredstava za izmirenje dospjelih obaveza, kako po svim osnovama tako i prema Elektoprivredi kao jednoj od najurgentnijih.

"Uvažavajući činjenicu da je GRAS servis građana, da je javni gradski prevoz putnika od javnog interesa za grad i građane Sarajeva, a posebno kada su u pitanju vidovi prevoza kao što je tramvajski i trolejbuski saobraćaj, nadamo se da ćemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo objema stranama", naveli su iz GRAS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije