Gošća Radija Sarajevo: Belma Čečo, direktorica sarajevskog Baleta

Radiosarajevo.ba
Gošća Radija Sarajevo: Belma Čečo, direktorica sarajevskog Baleta

Narodno pozorište u Sarajevu nedavno je dobilo novu rukovodeću garnituru. Rukovoditeljica Baleta Narodnog pozorišta je balerina i odnedavno magistrica komunikologije Belma Čečo.  

Prije skoro 70 godina formiran je prvi mali baletni ansambl pri kući na obali, nekoliko plesača i plesačica koji su isprva pružali baletnu podršku u produkcijama opera. Njihov debi bio je 9. novembra 1946. u operi Prodana nevjesta

Već u sezoni 1948/49 Balet organizira tematske cjelovečernje predstave mozaičkog karaktera, no prva prava baletna predstava bila je Žetva, na muziku slavnog kompozitora Borisa Papandopula koji je tada bio dirigent orkestra Narodnog pozorišta.

Premijerom Žetve, 25. maja 1950. počinje historija sarajevskog Baleta u koju je upisano mnoštvo sjajnih momenata. 

Najveći problem s kojima se danas Balet susreće su nedostatak adekvatnih kadrova. Naravno, tu je i sveprisutni problem nedovoljnog izdvajanja finansijskih sredstava za kulturu, što u velikoj mjeri određuje način na koji djeluje sarajevski Balet. 

Kako doskočiti problemima? U kojem smjeru se razvijati? 

U emisiji O kulturi četvrtkom s urednicom Vesnom Andree Zaimović, o sarajevskom Baletu govori direktorica Belma Čečo.   

Emisiju slušajte danas u 12 sati i 5 minuta na frekvenciji 90,2 FM u Sarajevu, a u ostatku svijeta putem web-streaminga Radio Sarajeva.  

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije