CBBiH objašnjava zašto: Drastičan rast broja blokiranih računa bh. kompanija

E. Halimić
CBBiH objašnjava zašto: Drastičan rast broja blokiranih računa bh. kompanija
FOTO: Fena / Centralna banka BiH

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) prije nekoliko dana objavila je Izvještaj o blokiranim računima u BiH na dan 1. juli 2019. godine.

Uvidom u prezentirane podatke, vidljivo je da je u toku 2018. godine došlo do značajnog rasta blokiranih računa kompanija. Dakle zaključno s 31. decembrom 2018. godine u BiH je a prema podacima Centralne banke bilo 31.242 blokirana računa. Dok je na primjer 2015. godine taj broj iznosio 5.014 blokiranih računa, 2016. – 4.745, 2017. – 6.230.

Objašnjenje smo zatražili od Centralne banke BiH, a oni su za portal Radiosarajevo.ba kazali da je pri usporedbi stanja po godinama, potrebno uzeti u obzir kako je CBBiH izvršila dogradnju Jedinstvenoga registra računa poslovnih subjekata (JRRPS) u Bosni i Hercegovini na novu platformu i s novim funkcionalnostima, a koji je počeo s radom od 1. oktobra 2018. godine.

Centralna banka BiH - undefined

FOTO: Fena: Centralna banka BiH

“Izvršena dogradnja imala je izravan učinak i na popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, te s time u vezi usporedba u razdoblju koje je prethodilo nadogradnji, sa razdobljem nakon nje, može prikazati nerealnu sliku. Naime, nakon dogradnje JRRPS, poslovne banke su ažurirale popis blokiranih računa, te je to donijelo dvije promjene u odnosu prethodno stanje”, pojasnili su iz CBBiH.

Dodali su da je prva promjena u broju poslovnih subjekata koji imaju blokiran najmanje jedan račun, te da je taj broj smanjen u odnosu na ranije izvještaje.

“Druga, jako važna razlika u odnosu na prethodno stanje je u ukupnom broju blokiranih računa poslovnih subjekata. On je znatno povećan u odnosu na ranije izvješće, a što je logična posljedica dogradnje JRRPS u kojemu se sada nalaze svi računi poslovnih subjekata (devizni, depozitni, specijalne namjene…), a ne samo transakcijski računi kao što je to bio slučaj prije dogradnje”, naglasili su.

Prema njihovim riječima, ipak, potrebno je znati i da će dio računa blokiranih (evidentiranih kao blokirani) u 2018. godini, a posebice pred kraj godine nakon dogradnje registra, biti deblokiran nakon izmirenja dugovanja.

“Podatak od 31.242 blokirana računa je zatečeno stanje na dan 31. decembar 2018. godine, a poduzeća koja izmire blokade će biti deblokirana u 2019. godini”, pojasnili su iz CBBiH za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije