Goran Bregović dobio orden Umjetnosti i književnosti u rangu viteza

Radiosarajevo.ba
Goran Bregović dobio orden Umjetnosti i književnosti u rangu viteza

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas Goranu Bregoviću orden Umjetnosti i književnosti u rangu viteza

Na prijemu u Ambasadi Francuske, Moro je istakla da je Bregović znamenita ličnost na međunarodnoj muzičkoj sceni, posebno u Francuskoj, u kojoj redovno boravi i gde već 25 godina u mnogome doprinosi da se pobudi interesovanje za narodnu muziku Balkana. 

Francuska ambasadorica u Srbiji je podsjetila prisutne kako je Bregović rođen u Sarajevu, Srbin po majci, Hravat po ocu i da je u svijet muzike ušao učeći da svira violinu, ali su ubrzo gitara i rock'n'roll postali ono što ga privlači. 

"Bregović daje mogućnost svima koji su na neki način isključeni, kao što su Romi, da se izraze na ravnopravan način, što je jedno veliko bogatstvo. Francuzi mu se zahvaljuju što brani te ideje", kazala je Moro i dodala da je njegov posljednji album "Šampanjac i Cigani" pravo svjedočanstvo te svetkovine i radosti, prenose srbijanski mediji. 

Muzičar i kompozitor se zahvalio na ordenu koji mu je, u ime francuskog ministra za kulturu i komunikacije uručila ambasadorka Francuske, ukazavši da on dolazi iz jedne sasvim male kulture u odnosu na francusku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije