Gojer i Agić protiv alkohola u Starom Gradu

Radiosarajevo.ba
Gojer i Agić protiv alkohola u Starom Gradu

Bosanskohercegovački mediji su proteklih dana objavili informaciju kako je u ugostiteljske objekte u sarajevskoj općini Stari Grad upućena Obavijest kojom se obavještavaju i podsjećaju da je, povodom mjeseca ramazana, zabranjeno točenje alkoholnih pića u neposrednoj blizini obrazovnih i vjerskih objekata, harema i dvorišta istih.

Ovu odluku je donijelo Općinsko vijeće Stari Grad donijelo 2007. godine.

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo koja je održana 25. juna, 2013. godine, vijećnici Gradimir Gojer (Klub Stranke za BiH) i Suljo Agić (Klub SDA), pokrenuli su inicijative da se, u povodu predstojećeg mjeseca ramazana, ugostitelji na području Starog Grada podsjete na Odluku o rasporedu poslovnih djelatnosti na području Općine Stari Grad, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

"Podnosim inicijativu, u ime Kluba SDA, da nadležna inspekcija uputi pismo svim vlasnicma ugostiteljskih objekata u neposrednoj blizini vjerskih objekata, da se bar u vrijeme ramazana suzdrže i ne toče alkoholna pića", rekao je  Suljo Agić, dok je Gradimir Gojer predložio i pokrenuo inicijativu "da se razmotri mogućnost da se zaštite islamske svetinje na Baščaršiji, odnosno u Starom Gradu."

Provodeći odluke zakonodavne vlasti u Općini Stari Grad, odnosno Općinskog vijeća, te inicijative pomenutih vijećnika, Služba za privredu Općine Stari Grad, ugostiteljima je 08. jula, 2013. godine  uputila pomenutu Obavijest.

U Obavijesti se, također mole vlasnici objekata koji nisu u neposrednoj blizini vjerskih objekata da prodaju alkoholna pića, u mjesecu ramazanu, s tradicijom Bošnjaka, ako je moguće izbjegnu u potpunosti.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo napominju da ne stoje iza dosadašnjih napisa prenesenih u sredstvima informisanja i na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije