Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće i 22. rođendan

0
Radiosarajevo.ba
Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće i 22. rođendan
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće

Pod motom "Naš novi Goethe-Institut: otvoren. inovativan. zelen." Goethe-Institut Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu svečano otvorio novu kuću.

Nova kuća Goethe-Instituta otvorena je na adresi Džidžikovac 5, a ujedno su proslavili i svoj 22. rođendan.

Sa ovom novom, modernom zgradom u središtu općine Centar, poslovnom sjedištu i sjedištu upravnih i administrativnih tijela, u neposrednoj blizini brojnih kulturnih ustanova i ambasada evropskih zemalja, njemački kulturni institut u Sarajevu želi da bude mjesto učenja i susreta, mjesto njemačko-evropske-bosanskohercegovačke razmjene.

Na zahtjev Željke Cvijanović: Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH

Na zahtjev Željke Cvijanović: Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH

Na dan otvorenja u Goethe-Instututu do večeras održat će se niz događaja u novoj kući i na otvorenom.

Nakon ovoga do maja 2022. održavat će se različiti kulturni i obrazovni programi za učenike i učenice njemačkog jezika svih starosnih grupa, nastavnike i nastavnice njemačkog jezika, kulturne radnike/ce i sve osobe koje se zanimaju za Njemačku.

Današnjoj svečanoj ceremoniji otvorenja prisustvovala je direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt koja je na svečanost pozvala ugledne goste.

Ceremonijom je moderirala Kristina Ljevak, a među zvanicama su bili, između ostalih, generalni sekretar Goethe-Instituta e.V. Johannes Ebert, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Margret Uebber.

Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće

U muzičkom dijelu nastupio je ženski vokalni ansambl Corona sa omažom Beethovenu "Ode for All" i violinistkinja Melika Hadžić muzičko-lirskim performansom. Program svečanosti prenosit će se uživo putem streama na platformama YouTube i Instagram.

U nastavku je Johannes Ebert zajedno sa prof. dr. Vahidinom Preljevićem, profesorom za njemačku književnost i kulturologiju na Odsjeku za germanistiku pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na šetnici ispred Velikog parka otvorio instalaciju Zid koji nestaje, koji je sačinjen od 6.000 drvenih blokova s ugraviranim citatima njemačkih i bosanskohercegovačkih pisaca i mislilaca.

Prisutni gosti i prolaznici mogli su izvući blokove sa citatima iz zida od pleksiglasa, pročitati ih i ponijeti sa sobom kao uspomenu.

Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Goethe-Institut BiH danas slavi otvorenje nove kuće

Do 18 sati nova kuća Goethe-Instituta otvorena je za sve zainteresirane.

U novom prostoru bit će prikazana izložba, a također će biti predstavljeni i ponuđeni jezički sadržaji i kursevi i ponuda biblioteke. Café Goethe by Kawa kao dobrodošlicu posjetiocima na poklon nudi kafu i mafin, a na velikoj tomboli bit će moguće osvojiti više od 100 sjajnih nagrada.

Navečer će umjetnički kolektiv LiCHTPiRATEN novu kuću Goethe-Instituta svojom audiovizuelnom instalacijom Bezgranično pretvoriti u objekat koji kao simbol predstavlja razumijevanje koje nadilazi granice. Nakon toga bosanskohercegovački DJ-evi iz berlinskog muzičkog projekta UNITED WE STREAM BALKAN pozivaju vas na zabavu otvorenja u garaži uz osvježenja i poznate berlinske kobasice sa sosom od karija.

Svečanim otvorenjem svoje nove zgrade Goethe-Institut Bosne i Hercegovine također slavi 22 godine svoga postojanja.

Osnovan je 2000. godine i od 2004. godine bio je smješten u bosanskoj kući u Starom Gradu pored Vijećnice.

Od početka svog djelovanja, Goethe-Institut usko sarađuje s kulturnim ustanovama, bibliotekama, školama i univerzitetima iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Oko 33.000 ljudi je u protekle 22 godine učilo njemački jezik u Goethe-Institutu u Sarajevu. Zbog povećane potražnje 2015. godine su jezički kursevi i ispiti prebačeni na dodatnu lokaciju uspostavljanjem Centra za kurseve i informacije. U septembru 2021. godine Goethe-Institut uselio je u svoje novo glavno sjedište u ulici Džidžikovac 5 u blizini BBI Centra.

Nova lokacija Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine podvlači rastuće zalaganje ovog njemačkog kulturnog instituta na Zapadnom Balkanu.

Nošeni idejom dijaloga, Goethe-Instituti u zemljama Zapadnog Balkana regije Jugoistočne Evrope prate procese snažnog povezivanja i približavanja Europskoj uniji tako što aktivno učestvuju u pozivima i projektima koje podržava Evropska unija.

Pri tome sadržajni fokus leži na stvaranju obrazovnih prilika, jačanju aktera iz kulture i civilnog društva, podržavanju mobilnosti i promicanju održivosti.

Goethe-Institut je kulturni institut Savezne Republike Njemačke koji djeluje širom svijeta.

Sa 157 instituta u 98 zemalja potiče poznavanje njemačkog jezika u inostranstvu, njeguje međunarodnu kulturnu saradnju i posreduje aktuelnu sliku Njemačke.

Saradnjom s partnerskim institucijama na brojnim drugim lokacijama, Goethe-Institut ukupno širom svijeta ima više od 1.000 kontaktnih mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije