Godišnjica stradanja četiri italijanska člana posade vojnog aviona kod Fojnice

Radiosarajevo.ba
Godišnjica stradanja četiri italijanska člana posade vojnog aviona kod Fojnice
Foto: Ambasada Italije / 28 godina od tragičnog događaja

Na obroncima brda Zec, u blizini Fojnice, jutros je održana komemoracija palim zrakoplovcima vojnog aviona G222 "Lyra 34", oborenog 3. septembra 1992. tokom transporta humanitarne pomoći za civilno stanovništvo opkoljenog Sarajeva. Uprkos ograničenjima vezanim za borbu protiv Covid-19, ambasada je i ove godine željela odati počast četvorici članova posade, Marcu Bettiju, Marcu Rigliacu, Giuseppeu Buttaglieriju i Giulianu Velardiju, nosiocima Zlatnih ordena za hrabrost, koji su poginuli u ovom tragičnom događaju.

Polažući vijenac na spomenik podignut u znak sjećanja u blizini pada aviona, ambasador Minasi je podsjetio da je njihova žrtva u korist mira još važnija 25 godina nakon potisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u bivšoj Jugoslaviji.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane BiH, zapovjednik misije EUFOR-Althea,general bojnik Reinhard Trischak i zamjenik zapovjednika NATO-a u Sarajevu, brigadir Morten Henriksen zajedno sa italijanskim vojnim osobljem koje radi za ove dvije misije, predstavnici općine Foijnica i vojni atašei njemačke i hrvatske ambasade u BiH. Apostolski nuncij, nadbiskup Luigi Pezzuto,pomolio se u spomen na poginule.

Italija je i danas prisutna sa svojim kontingentom u okviru misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao i u okviru misije NATO-a, kako bi pomogla u održavanju sigurnog okruženja i surađivala s vlastima i lokalnim stanovništvom. Od maja 2020. godine u Sarajevu su i dva italijanska vojna ljekara, specijalizirana za procedure borbe protiv COVID-a, koji preko EUFOR-a surađuju s lokalnim bolnicama kako bi se poboljšale aktivnosti odgovora na pandemiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije