Godišnjica smrti Kralja Tvrtka, oličenja povijesnog duha Bosne

6
Godišnjica smrti Kralja Tvrtka, oličenja povijesnog duha Bosne
Facebook / Tvrtko I Kotromanić

Tvrtko I Kotromanić, posljednji bosanski ban (1353-1377), i prvi bosanski kralj (1377-1391) umro je na današnji dan, 10. marta 1391. godine.

Za njegove vladavine, srednjovjekovna bosanska država dostigla je vrhunac političke snage i teritorijalne veličine, a Tvrtko I vinuo se svojim ugledom i moći do najvećeg južnoslavenskog vladara.

Osim što je dobrim političkim potezima znao unutrašnje poslove dovesti na zavidan nivo, znatan uspjeh pokazao je i u vanjskoj politici. Tokom svoje vladavine Tvrtko I u velikoj mjeri je proširio teritorij bosanske države, tako da je Bosna obuhvatila i mnoge krajeve koji pripadaju današnjoj Republici Hrvatskoj (primjerice, gradove Split, Trogir i Šibenik, te otoke Brač, Hvar i Korčulu). U tom periodu ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najmoćnijim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne.

Bosnom je vladao od 1353. do 1377. godine sa titulom bana, a od 1377. do 1391. godine sa titulom kralja, kao okrunjeni vladar Bosanskog kraljevstva. U tom periodu, Bosansko kraljevstvo je na vrhuncu moći; jačaju ekonomija, trgovina, ugled kraljevstva raste, kralj je formirao bosansku mornaricu, proširio je svoju vlast na susjedne zemlje, bio je prisutan u politici Hrvatske, Srbije, Mađarske, Venecije, Napulja…

Tvrtko I Kotromanić - undefined

Facebook: Tvrtko I Kotromanić

Tvrtko I Kotromanić je jedan od najboljih povijesnih dokaza trajnosti povijesne države BiH i njezinih povijesnih granica, njenog političkog, ekonomskog, kulturnog, duhovnog i historijskog značaja, njene trajne baštine oličene u povijesnoj Ideji Bosne i povijesnom Bosanskom duhu.

U nekoliko navrata je nanio teške poraze neprijateljskim ugarskim i osmanlijskim vojskama: porazio je Ugare kod Ključa i Srebrenika, u Usori, Osmanlije je potukao kod Bileće… Tvrtkova vojska, koju je predvodio bosanski velikaš Vlatko Vuković, učestvovala je u legendarnoj Bici na Kosovu (1389. godine).

Umro je u dobi od oko 53 godine, u tvrđavi Bobovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije