Glumci Narodnog pozorišta Mostar se vraćaju na daske koje život znače

Radiosarajevo.ba
Glumci Narodnog pozorišta Mostar se vraćaju na daske koje život znače

Nakon promjene na čelu Narodnog pozorišta Mostar, zaposlenici su zamrznuli štrajk i spremni su učiniti sve kako bi se ta pozorišna kuća izvukla iz dugova koji godinama guše pozorište.

Na konferenciji za novinare u petak u Mostaru, predsjednik Sindikata NP-a Mostar Emir Spahić kazao je kako su zaposlenici, nakon što je prihvaćena ostavka dosadašnjeg direktora Šemsudina Gegića te je na mjesto vršitelja dužnosti direktora imenovan Almir Mujkanović, odlučili zamrznuti štrajk te potpisati sporazum s novim direktorom.

Spahić je kazao kako zaposlenici Narodnog pozorišta nisu ni pred prošlog direktora stavljali nikakve finansijske zahtjeve nego je, prije svega, traženo transparentno poslovanje i korektan odnos prema zaposlenicima.

Novoimenovani direktor odlučio je tako na oglasnoj ploči objaviti tačne iznose dugovanja prema svim zaposlenicima i sve ugovore koje je Narodno pozorište prošlih godina potpisivalo.

Mujkanović je kazao kako je prvo što je učinio kao novi direktor - razgovarao s Poreznom upravom koja je pristala deblokirati račun Narodnog pozorišta.

Prema Mujkanovićevim riječima, ukupni dug Narodnog pozorišta na dan njegovog stupanja na dužnost iznosio je 651 000 maraka, od čega se, otprilike, polovica odnosi na dug prema zaposlenicima, druga polovica je porezni dug po osnovu neuplaćenih iznosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, dok se manji dio duga (oko 20 000 maraka) odnosi na dug prema dobavljačima.

''Mi imamo plan za izlazak iz krize, ali o detaljima ćemo govoriti nakon sastanka s osnivačima (Grad Mostar i Hercegovačko-neretvanska županija) koji bi se trebao održati sljedećeg tjedna'', kazao je vršitelj dužnosti direktora.

"Vrlo je izvjesno da će nam kazati kako nam ne mogu pomoći. I za takvu situaciju imamo rješenje i vjerujem kako ćemo u narednih šest mjeseci moći riješiti većinu problema. Ako se nastavi sa sadašnjim financiranjem (16 000 maraka mjesečno od Grada Mostara i 11 000 maraka od HNŽ-a) taj dug nikada nećemo vratiti, ali mi imamo alternativna rješenja o kojima još ne bih govorio", kazao je Mujkanović.

Novoimenovani umjetnički direktor Saša Oručević rekao je kako je njegov posao, kao i posao glumaca, vratiti predstave na pozorišne daske i vratiti gledatelje u dvoranu, čime bi se najviše pomoglo Narodnom pozorištu.

Tako će već u ponedjeljak, 9. lipnja, glumci izvesti prvu reprizu predstave Đaurko moja, a do kraja mjeseca bit će izvedene i predstave Svetozar Ćorović – Život u smrti, Balkanske mućke, Soboslikar i Mostarska djelidba.

"Razmišljamo o predstavama koje možemo izvesti uz već postojeći kadar i opremu, jer razmišljati o novim produkcijama jako je teško zbog nedostatka novca. O novim predstavama razgovarat ćemo kada se za to steknu uvjeti", dodao je Oručević.

Zbog štrajka u Narodnom pozorištu ove godine nije održan popularni festival komedije Mostarska liska, a prema Oručevićevim riječima, postoji još mogućnosti da se festival održi u nekom obliku.

"Sve ozbiljnije kazališne kuće već zatvaraju ovu sezonu i pripremaju se za novu, i ne znam hoćemo li išta uspjeti uraditi. Možda postoji mogućnost da održimo neku retrospektivu predstava koje je Narodno pozorište izvelo na Liski. Ako ništa ne uspijemo ove godine, na nama je zadatak da upremo sve snage za sljedeću godinu i napravimo zaista kvalitetan festival", zaključio je umjetnički direktor Saša Oručević. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije