"Gledate nas, a da li nas vidite?": U Sarajevu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

0
Radiosarajevo.ba
"Gledate nas, a da li nas vidite?": U Sarajevu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa
Foto: Općina Centar Sarajevo / U Sarajevu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Šetnjom pod nazivom "Gledate nas, a da li nas vidite?" u utorak, 15. oktobra, u Sarajevu je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa, s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Tim povodom je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa članovima Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo i učenicima osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice prošetao od Općine Centar do Vječne vatre.

Nakon simbolične šetnje u velikoj sali Općine Centar održano je predavanje koje je organizovalo Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo uz finansijsku podršku Općine Centar, a učesnici na predavanju su bili učenici četvrtih i petih razreda osnovnih škola, saopćeno je iz Općine Centar.

Nakon povlačenja zakona iz hitne procedure: Dragan Čović potvrdio nastavak sjednice Doma naroda

Nakon povlačenja zakona iz hitne procedure: Dragan Čović potvrdio nastavak sjednice Doma naroda

Sekretar Sportskog udruženja slijepih i slabovidnih KS Zoran Đukić zahvalio je načelniku Mandiću na kontinuiranoj podršci radu udruženja.

"Želio bih da se zahvalim načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću i njegovim saradnicima na kontinuiranoj podršci radu našeg udruženja i što razumiju naše potrebe. Također, želio bih naglasiti da je Općina Centar jedna od rijetkih koja je ove godine pomogla realizaciji naših aktivnosti. Svim slijepim osobama čestitam Dan bijelog štapa. Bijeli štap je naša produžena ruka. Bez bijelog štapa i bez podrške pravih prijatelja sve ono što radimo bilo bi nemoguće. Želimo vama mladima da pokažemo kako živimo, kako učimo i šta radimo. Kroz naše aktivnosti slijepi stiču samopouzdanje. Nauče se boriti, ali i da poraz nije kraj svijeta", naglasio je sekretar Đukić.

📌MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA 📌Tradicionalna šetnja „Gledate nas, a da li nas vidite?“ ▶️Šetnjom pod nazivom „Gledate...

Posted by Općina Centar Sarajevo on Tuesday, October 15, 2024

Načelnik Mandić naglasio je važnost stvaranja društva jednakih šansi za sve bez obzira na razlike. 

"Kako kaže naziv današnje šetnje 'Gledate nas, a da li nas vidite?', mi koji vidimo, moramo znati da među nama postoje ljudi koji ili ne vide ili slabije vide, a mi im moramo omogućiti da budu ravnopravni zajedno sa nama u onoj mjeri koliko je to moguće. Vi ste generacija bez predrasuda, upravo kako vam piše na majicama koje danas nosite. Ova druženja služe da razbijamo te predrasude. Želimo da gradimo društvo u kojem ćemo svi imati jednake šanse bez obzira na sve razlike među nama", rekao je načelnik Mandić.

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa u našoj se zemlji obilježava s ciljem upoznavanja najšire javnosti sa problematikom slijepih osoba.

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan njegovog domašaja potpuna je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i ostaje težak problem pojedinca, njegove porodice i društva, pa je stoga nužno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba.

Uime Općine Centar u obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa učestvovale su i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, kao i saradnici iz spomenute službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije