Glavuše na suđenju

Radiosarajevo.ba
Glavuše na suđenju
Glavuše tokom performansa u Butmiru; Foto: UG Akcija građana

Kao što je bilo i najavljeno, Udruženje građana Akcija građana u petak 26. novembra našlo se pred Osnovnim sudom Sokolac - ispostava Istočno Sarajevo, zbog prekršaja: Neprijavljivanje javnog okupljanja nadležnom organu.

Povod je incident koji se desio 9.10.2009. tokom razgovora predstavnika bh. političkih partija i zvaničnika EU i SAD-a u vojnoj bazi Butmir, poznatog kao Butmirski pregovori. Članovi udruženja koji su i ranije u nekoliko navrata na satiričan način, kroz performans 'Glavuše' iskazivali svoje neslaganje sa tromošću i neefikasnošću vlasti u BiH, za taj dan su planirali mirno okupljanje unutar baze pod ingerencijom međunarodnih snaga. Dan ranije članovi Akcije građana su posjetili vojnu bazu i dobili usmenu saglasnost za sprovođenje akcije. Akcijom pod nazivom 'Glavuše u odbrani Statusa Quo' Udruženje nije pozivalo građane na protest, već je akcija organizirana s namjerom da se poruči sudionicima sastanka u Butmiru da građani BH žele funkcionalniju i stabilnu državu.

Međutim, MUP RS prilikom korištenja svojih ovlasti nije dozvolio grupi koja je pripremila performans da priđe dogovorenoj lokaciji. Na očevid prisutnih medija, pripadnici MUP-a RS su priveli aktiviste u stanicu policijske uprave Kula radi uzimanja izjava i legitimacije.

Više od godina dana nakon ovog incidenta, 'Glavuše' su se danas našle pred sudom.

Darjan Bilić, jedan od sudionika, koji je na sud pozvan u svojstvu svjedoka, potvrdio je za RadioSarajevo da je u petak 26. novembra na sudu u Istočnom Sarajevu organizirano saslušanje pred sutkinjom Jasminkom Čengić Šahinagić.

Na saslušanju su se u svojstvu svjedoka, pored Darjana Bilića, pojavili i članovi udruženja Zoran Ivančić, Šemsudin Maljević i Muhidin Šiljak, dok je u svojstvu optuženika prisustvovala predstavnica pravnog lica UG Akcija građana Valentina Pellizzer (inače predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja) sa advokaticom.

Proces protiv UG Akcija građana pokrenut je po prijavi MUP-a RS.

Presuda na osnovu ovog saslušanja bit će izrečena u petak 3. decembra.

Bilić, koji zbog činjenice da je suđenje još u toku, nije smio komentirati saslušanje.

Na osnovu prekršaja Neprijavljivanja javnog okupljanja nadležnom organu, mogla bi uslijediti novčana kazna udruženju u visini od 3000 do 9000 Km, odnono novčana kazna za lice koje zastupa udruženje (predsjednicu Upravnog odbora) u visino od 300 do 500 KM.

Toga dana u Butmir se uputilo 13 članova ovog udruženja, a devet od njih su privedeni u policijsku stanicu.

U svom saopćenju koje su mediji dobili dan uoči suđenja, članovi UG Akcija građana iznose stav da se u ovom slučaju ne radi samo o suđenju ovom udruženju. "Već sutra na red mogu doći druge formalne ili neformalne grupe kao i pojedinci koji žele da na sličan način iskažu svoje mišljenje", naveli su u svom saopćenju aktivisti.

Vezano:
Glavuše i Koalicija za guljenje kože u Banjoj Luci
Glavuše u Zenici

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije