Glasometar 2022: Saznaj s kojom političkom partijom se najviše slažeš

0
Promotivni tekst
Glasometar 2022: Saznaj s kojom političkom partijom se najviše slažeš
Foto: Glasometar / Aplikacija Glasometar

Bliže se izbori, a niste sigurni za koga glasati, ili vas zanima stav političkih partija o temama poput osnivanja ministarstva poljoprivrede BiH, akciza, legalizacije marihuane u medicinske svrhe, izjednačavanja porodiljskih naknada? Glasometar vam pomaže da se informišete o stavovima političkih partija o različitim pitanjima koja su u proteklom periodu privukla pažnju javnosti.

Aplikaciji možete pristupiti na stranici glasometar.ba.

Glasometar 2022 sastoji se od upitnika s 34 pitanja na koja možete odgovoriti sa “Da”, “Ne” ili “Ne znam”, te vam, nakon što završite odgovaranje, daje rezultat, odnosno procenat slaganja sa svakom od 16 partija koje su uvrštene u Glasometar 2022. Na tabu poređenje možete vidjeti i koliko se sa svakom od partija slažete i po pojedinačnim pitanjima.

Foto: Glasometar / Aplikacija Glasometar

Upitnik je poslan na adrese svih partija koje su zastupljene u parlamentima u BiH, kao i na adrese partija koje imaju značajno prisustvo u javnosti. Odgovore na upitnik dalo je svega pet partija. Osim odgovora na upitnik, kao izvore za prikupljanje stavova partija koje nisu dale svoje odgovore korišteni su raniji stavovi koje su iznosili/e zvaničnici/e partija kako u medijima, tako i u institucijama.

U sekciji "Izborne teme" na Glasometru možete se informisati i o tome kako pravilno glasati na predstojećim izborima, dobiti informacije o radu i ispunjavanju obećanja u mandatu 2018 – 2022. ili one koje se tiču otvorenosti i transparentnosti vlasti.

Aplikacija Glasometar 2022 je u tehnološkom smislu razvijena u saradnji s organizacijom "Kohovolit" iz Češke Republike, a radi se o tehničkom rješenju koje je do sada korišteno u velikom broju zemalja Evropske unije. Udruženje građana i građanki "Zašto ne" kreiralo je Glasometar za svake opšte izbore od 2010. godine, kao i za Lokalne izbore 2020, a pokazao se kao izuzetno koristan online alat koji građanima/kama pruža priliku da se na jednostavan i zanimljiv način informišu o stavovima političkih partija. Ove godine aplikaciju Glasometar podržala je Misija OSCE-a u BiH.

Foto: Glasometar / Aplikacija Glasometar

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije