Glamurozna haljina 'posvećena' poplavama naljutila mnoge

Radiosarajevo.ba
Glamurozna haljina 'posvećena' poplavama naljutila mnoge

Za razliku od Sabine Šabić, koja je svoj prolazak crvenim tepihom iskoristila za promociju antiratne poruke, bilo je i onih koji su ovaj događaj iskoristili za promociju vlastitog odsustva bilo kakvog osjećaja za mjeru. 

Haljina koja je izazvala najviše ogorčenja među korisnicima društvenih mreža, ona je koju je nosila modna kolumnistica Martina Sajra Konaković. U odsustvu svijesti o društvenom kontekstu u kojem se dešava 20. Sarajevo Film Festival, u godini u kojoj su desetine hiljada žitelja BiH ostale bez krova nad glavom u katastrofalnim poplavama, Konakovićeva i njena stilistica Nina Varga, odlučile su da glamuroznu haljinu "posvete" poplavama. 

"Želim da ovom haljinom obilježim ovogodišnje poplave koje su zadesile BIH, Srbiju i Hrvatsku. Zato sam birala materijal haljine koji asocira na kišne kabanice, a kada govorimo o kosi – odabir je bio jasan – 'mokra (wetlook) kosa', vlažno, sjajno lice s punk elementima kao što su tamne usne i ogrlica od metalnih lančića u zlatnoj, srebrenoj i bakrenoj boji. Uživam u činjenici da Martina izgleda besprijekorno u ovoj haljini koja ističe ljepotu ručnog rada, kako haljine tako i ogrlice", objasnila je stilistica Varga svoju kreaciju za portal Modamo.info.

„Presretna sam što sam imala čast nositi kreaciju Nina Varga za otvorenje. Noć je bila čarobna, organizacija SFF-a kao i uvijek, na nivou, a ja sam hodala s uvjerenjem da je na meni totalni 'fashion', kao što sam se i osjećala.“, izjavila je Martina Sajra Konaković za za portal Modamo.info.

Gosti koji u svojoj kilometraži imaju na desetine različitih filmskih festivala u svijetu, između ostalog i cijene Sarajevo Film Festival zbog njegove relaksiranosti i neinsistiranju na pretjeranim dress-codovima. Sarajevo film festival nastao je prije dvadeset godina kao događaj koji promovira kulturne vrijednosti i prkosi barbarizmu, te su i najslavniji gosti, prolaznici Crvenim tepihom, manje-više nastojali su pronaći pravu mjeru svoje pojave pred sarajevskom javnošću. 

Zato je modni promašaj Nine Varge i Martine Sajre Konaković izazvao javno zgražavanje. Izdvojili smo dva komentara: 

Refik Hodžić: Danas izlazim van s mokrom ciglom na glavi, a koja simbolizira obnovu nakon poplava.

Sabina Ćudić: Razmišljam o haljinama, frizurama i nakitu koji su, sa crvenog tepiha saznajemo, “inspirisani poplavama”. Svila, krzno, zlato i “wet-look”, inspirisani nečijim gubitkom svega što su imali. I stid me za one koji ne osjećaju stid.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije