Ginekolog Drljević za Radiosarajevo.ba: Seks bez zaštite jedan je od uzroka raka grlića materice

Radiosarajevo.ba
Ginekolog Drljević za Radiosarajevo.ba: Seks bez zaštite jedan je od uzroka raka grlića materice

Rak grlića materice oboljenje je koje pogađa veliki broj žena širom svijeta a nastaje kada abnormalne ćelije cerviksa rastu van kontrole. Cerviks je donji dio materice i čini njenu donju trećinu. 

O ovom problemu i generalno zastupljenosti ovog problema u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo s ginekologom doktorom Kenanom Drljevićem. 

Geografska distribucija karcinoma cerviksa uterusa je različita, kao i njegova učestalost i broj novootkrivenih slučajeva. Prema posljednjim podacima najveća učestalost invazivnog karcinoma je u Brazilu gdje se godišnje otkrije 60 novooboljelih na 100 000 žena.

"Uzrok nastanka karcinoma cerviksa je HPV infekcija, a u literaturi se kao mogući dodatni faktori navode česta oštećenja i infekcije cervikalnog epitela (kokarcinogeni). Učestalost cervikalnog karcinoma je značajno (za 50 posto) smanjena posljednjih 40 godina, što je rezultat ranog otkrivanja i prevencije. I pored smanjenja učestalosti, u 1-2 posto žena starijih od 40 godina razvit će se cervikalni karcinom", kaže dr. Drljević za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje također da je prosječna dob pri postavljanju dijagnoze 45-47 godina, ali se bolest može javiti i znatno ranije. Takozvani višeslojni pločasti karcinom čini 75-85 posto svih karcinoma cerviksa, dok incidencija žljezdanog karcinoma cerviksa bilježi stalan porast posljednjih desetak godina i danas iznosi 15-25 posto.

Koji su prvi, najčešći simptomi? Šta žene prvo zaboli?

Danas je poznato preko 100 HPV tipova, dok se na na muškim i ženskim genitalijama može detektirati oko 22 HPV tipa različitog onkološkog potencijala.

"Nažalost, ne postoje rani, nego prvi simptomi raka grlića materice. To je krvarenje koje može biti kontaktno (nakon odnosa) ili spontano - koje se pojavi izvan menstruacije. Kada se bolovi jave u maloj zdjelici, bolest je već uznapredovala", kaže dr. Drljević.

Virus herpes simplex tip II se aktivira iz ganglija zdjeličnih organa pri padu imunih snaga organizma iz svoje latentne forme i izaziva kliničku manifestaciju.

"Ginekologu se treba javiti jednom godišnje kada se uradi Papa test, te ginekološki i ultrazvučni pregled. Rak grlića uzrokuju HPV virusi iz grupe visokog malignog potencijala što znači da je rak grlića materice - spolno prenosiva bolest", ističe dr. Drljević.

Mikroinvazivni karcinom cerviksa

Mikroinvazivni karcinom cerviksa nastaje najčešće iz in situ karcinoma kojima prethode displazije. Rjeđe (oko deset posto slučajeva) nastaje iz displazije preskačući fazu "in situ" karcinoma kada je tok izrazito brz, eksplozivan i tada se naziva sprey ili eksplozivni karcinom.

"Rak se liječi operativno, zračenjem ili kemoterapijom. Daleko je bolje liječiti premaligne promjene na grliću materice (CIN 1, CIN 2, CIN 3) koje se otkriju Papa testom, kolposkopijom, HPV tipizacijom i biopsijom. Najmodernije metode liječenja su krioterapija, te laser ili LLETZ konizacija koje radim u svojoj ordinaciji. Klasična konizacija hirurškim nožem kod premalignih promjene na garliću materice je napuštena".

Rak grlića materice mogu dobiti sve žene koje su imala seksualne odnose

U razgovoru za naš portal dr. Drljević ističe da nijedna žena koja je imala seksualne odnose "nije pošteđena" dobivanja raka.

"Rak mogu dobiti sve žene koje su imale seksualne odnose - jer bolest ne bira. Inače, ovo je veliki problem u BiH, jer je, kada mu se doda neinvazivni stadij, najzastupljeniji karcinom kod žena, odmah nakon raka dojke. Jedan od uzroka je i seks bez zaštite", kaže za kraj razgovora ginekolog Drljević.

Karcinom cerviksa uterusa u trudnoći

Invazivni karcinom cerviksa uterusa javlja se u 1-3 na 10 000 trudnoća. Nekoliko novijih studija pokazuje kako je ishod bolesti u trudnica značajno lošiji nego u ostalih bolesnica istoga kliničkog stadija bolesti. Međutim, hipoteza da trudnoća ubrzava rast i razvoj bolesti nije potvrđena. Plan liječenja trudnice s invazivnim karcinomom cerviksa zavisi od kliničkog stadija bolesti, visini trudnoće i želji bolesnice za potomstvom. U prvom trimestru trudnoće stadija Ia1 učini se konizacija i profilaktička serklaža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije