'Generator': Razvoj plesnih i izvođačkih umjetnosti za djecu u regionu Balkana

Radiosarajevo.ba
'Generator': Razvoj plesnih i izvođačkih umjetnosti za djecu u regionu Balkana

U februaru 2014. godine, s realizacijom je krenuo projekt 'Generator', koji za cilj ima razvoj plesnih i izvođačkih umjetnosti za djecu u regionu Balkana.

Fokus Generatora su djeca, njihova pozicija u društvu, kao i problemi važni za njihovo napredovanje, razvoj i budućnost. Projekt teži da stvori bazu znanja i praktične produkcione modele koji su spremni za komuniciranje, prosljeđivanje i upotrebu.

Generator provode Centar za edukaciju mladih – CEM (Travnik, BiH), Stanica – Servis za suvremeni ples (Beograd, Srbija) kao glavni koordinator projekta, Plesni centar Tala (Zagreb, Hrvatska), Nomad Dance Academy (Skoplje, Makedonija) i Interim Kultur (Stockholm, Švedska).

Radna grupa, koju čine plesni umjetnici i kulturni menadžeri Dalija Aćin Thelander, Larisa Navojec, Kliment Popovski, Oliver Jović i Jovana Rakić počeo je s realizacijom projekta posjetom Zagrebu, Travniku i Sarajevu u periodu od 17. do 19. februara 2014. godine.

Studijska posjeta je rezultirala sastancima s preko trideset aktera koji dolaze iz različitih kulturnih i edukativnih institucija, a u cilju istraživanja i razvoja različitih modela za rad za djecu i s djecom.

Generator je projekt kumulativnog karaktera i nastoji da se dugoročno razvija. Projekt će okupiti umjetnike različitog stepena iskustva, kao i predstavnike odgovarajućih institucija angažiranih na polju izvođačkih umjetnosti i edukacije s balkanskog i nordijskog prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije