Gdje su sada Mujo i Jure koji su se godinama potpisivali na istom kamenu?

Radiosarajevo.ba
Gdje su sada Mujo i Jure koji su se godinama potpisivali na istom kamenu?
Foto: Bljesak.info / Mujo i Jure

Priče o Mostaru prije zadnjeg rata nešto su što sve više prerasta u legendu, jer je sve manje živih, koji pričaju i koji se sjećaju. Tvrdnju da je nekada bilo sasvim normalno da se jedan Mujo i jedan Jure pobratime, međusobno kume i budu nerazdvojni prijatelji danas će vam pokušati anulirati riječima – E, pa, vidjelo se '93. 'ko je 'kome kum, pobratim, prijatelj, piše Bljesak. 

Bez želje da ulazimo u statistiku, koja nikada nije niti vođena, a svjesni kako je rat donio ružne prekide prijateljstava, kumstava i pobratimstava, a kako i ne bi kad je donio čak i razdore unutar najbliže rodbine, želimo reći kako smo sigurni da postoje i mnoga prijateljstva, kumstva i pobratimstva koja niti u ratu nisu pukla, nego su, naprotiv, nakon mnogih iskušenja postala još jača. Zato i naša znatiželja oko Muje i Jure. Jesu li ova dva nerazdvojna Mostaraca, kojima nije bilo mrsko svake godine na istoj stijeni Šetnice u Trpnju upisivati pored svojih imena i godinu ljetovanja, primjer prvi ili primjer drugi?

Jesu li sačuvali svoje prijateljstvo, ne dozvolivši da prebrojavanja vjerskih osjećaja i krvnih zrnaca zahvati i njih, ili su ga ostavili na prvoj barikadi? Je li Jure zamjerio Muji, a Mujo Juri još pred ljeto 1990., u vrijeme prvih demokratskih izbora i osnivanja nacionalnih stranaka, pa je to godina prekida tradicije upisivanja na kamen? Ili su, jednostavno, promijenili mjesto za ljetovanje?

Jesu li Mujo i Jure ono što mislimo ili se iza nadimaka kriju neki sasvim neočekivani likovi? Kad smo već kod 1990., crvenom bojom je na Mujinom i Jurinom kamenu bila upisana i ta godina, ali ne bijelom bojom, pa se pitamo zbog čega je, u međuvremenu izblijedjela 1990., upisana drukčije? Jesu li njih dvojica uopće pisali tu zadnju godinu ili je netko nezvan upisao '90, samo da tradicija ne prestane, pa i on zatim odustao?

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije