Gdje Neretva hladna teče: Stare fotogafije Hercegovine pričaju hiljade priča (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Gdje Neretva hladna teče: Stare fotogafije Hercegovine pričaju hiljade priča (FOTO)

Stranice starih albuma, u koje su dosad samo rijetki mogli zaviriti, širom se otvaraju izložbom koja je u pripremi u mostarskoj galeriji Aluminij. 

Hercegovina – Muzej sjećanja, naziv je izložbe koja će se otvoriti 8. marta u 19 sati.

"Na desetke starih fotografija, njih više od stotinu, ugodno će prošetati posjetitelje osebujnom prošlošću urbanih krajeva Hercegovine, počevši od Mostara, potom Trebinja, Gacka, Nevesinja, Bileće, Ljubinja i Ravnoga, preko Stoca, Neuma, Čapljine, Čitluka, Ljubuškoga, Gruda, Posušja i Širokoga Brijega, pa sve do Tomislavgrada, Rame, Konjica i Jablanice ", izjavio je vlasnik Galerije Martino Branimir Martinac, iz čije je arhive nastala izložba fotografija.  

"Njima su zabilježeni prostori, zdanja, zbivanja, ljudi, upečatljive pojedinosti… Uglavnom nisu umjetničke, mnoštvo ih je nastalo u trenutku, spontano, amaterskim fotoaparatom nekoga Hercegovca ili putnika hercegovačkim podnebljem, premda je pregršt i onih s visokom umjetničkom vrijednosti, s potpisima Dabca, Raiča i drugih. Međutim, sve ih vezuje neprocjenjiva sentimentalna, dokumentaristička, pa i povijesna vrijednost, bitnost za zajedničko nam pamćenje prošlosti. Ne samo kako bismo ju pamtili, nego kako bismo učili", komentirao je rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije