Gazi Husrev-begova biblioteka čuva vrijedan fond rukopisa

Radiosarajevo.ba
Gazi Husrev-begova biblioteka čuva vrijedan fond rukopisa
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Predstavnici Islamske zajednice u BiH i Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas su u novom zdanju biblioteke, smještenom u srcu Baščaršije, organizirali prijem za predstavnike medijskih kuća u BiH povodom skorog zvaničnog otvaranja te naučne i kulturne institucije.

Brojne zvanice pozdravio je direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Mustafa Jahić, naglasivši da je za cijeli tim Biblioteke otvaranje nove zgrade poseban događaj.

Podsjetio je da Biblioteka čuva izuzetno vrijedan fond prvenstveno rukopisa, ali i drugih knjiga, te da svojim fondovima pomaže u razumijevanju multikulturalnosti BiH.

"Rukopisi predstavljaju vrijedan dio kulturne baštine BiH. Nadamo se da će oni biti predmet istraživanja svih koji se time bave", istaknuo je Jahić, a javila Fena.

Kavazović: Otvoreni smo za kritički odnos

Prigodne pozdravne riječi gostima uputio je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, istaknuvši da je povod druženju skoro otvaranje hrama kulture - Biblioteke koja ima čime da se pohvali.

Posebno je akcentirao podatak da Biblioteka baštini najveću zbirku orijentalnih rukopisa u jugoistočnoj Evropi te potcrtao da će ta institucija biti otvorena za sve ljude - ne samo za čitanje, izučavanje ili prevođenje knjiga već i različite skupove, okrugle stolove, konferencije, te druge naučne i kulturne manifestacije.

"Islamska zajednica predstavlja tradicionalnu i organiziranu instituciju posvećenu duhovnim i vjerskim poslovima, ali ona mora biti podređena pažnji medija. Naše ciljeve i programe želimo pokazati javnosti. Otvoreni smo za kritički odnos, jer svaka kritika, izrečena bez vrijeđanja i omalovažavanja, dobrodošla je", istaknuo je reis Kavazović, a javila Fena.

On je obraćanje predstavnicima medija završio porukom da će se uvijek zalagati za dignitet njihovog poziva, kao i prava da pišu i govore o svim pojavama u društvu.

Zvanično otvaranje Gazi Husrev-begove biblioteke predviđeno je za kraj oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije