Galerija Srebrenica - kandidatkinja za nagradu Evropski muzej godine

Radiosarajevo.ba
Galerija Srebrenica - kandidatkinja za nagradu Evropski muzej godine

Memorijalna Galerija 11/07/95, poznata i pod imenom Galerija Srebrenica ušla je u uži izbor za nagradu Evropski muzej godine 2016. (European Museum of the Year Award EMYA 2016).

Sarajevska galerija našla se na listi kandidata za nagradu odlukom žirija Evropskog muzejskog foruma koji se okupio u Zagrebu od 19. do 21. novembra. 

Svečanost proglašenja pobjednika ove prestižne nagrade održat će se tokom godišnjeg okupljanja Evropskog muzejskog foruma (European Museum Forum) od 6. do 9. aprila 2016. godine u Španiji, gdje će tim Galerije 11/07/95 imati priliku da u sklopu javnog intervjua predstavi rad ove institucije drugim kandidatima, članovima Evropskog muzejskog foruma i muzejskim radnicima. 

Nagrada Evropskog muzejskog foruma (European Museum of the Year Award - EMYA) utemeljena je 1977. godine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe u cilju prepoznavanja i poticanja inovativnih procesa koji se događaju na muzejskog sceni Evrope. 

Svake godine cilj je prepoznati inovativne muzeje, institucije i prakse koji mogu imati poseban utjecaj na evropsku muzejsku scenu. 

Kandidatura, ulazak u najuži krug nominiranih i mogućnost prezentacije na ovako važnom događaju predstavljaju veliko postignuće za Galeriju 11/07/95, ali su istovremeno i rezultat kontinuiranog rada ove institucije u kontekstu izrazito teške finansijske situacije i nepostojanja državnih kulturnih politika. 

Veliki broj zvaničnika iz svijeta visoke politike posjetio je u 2015. Galeriju 11/07/95, a izdvajamo posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel, britanske princeze Ane, te glavnog tužitelja Tribunala u Haagu Sergea Brammertza.

Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 otvorena prije nešto više od tri godine, uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Općine Stari Grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Prostor Galerije 11/07/95 projektirao je tim koji čine Nedžad Hrelja i Lada Maglajlić, a stalna galerijska postavka tematski je posvećena genocidu u Srebrenici. U svom dosadašnjem radu Galerija 11/07/95 realizirala je niz značajnih projekata, organizirala izložbe svjetski poznatih fotografa, te svakodnevno educirala posjetitelje. Protekla godina bila je izuzetno značajna i izazovna za Galeriju 11/07/95 s obzirom na to da je predstavljala dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a aktivnosti su primarno usmjeravane ka internacionalnoj afirmaciji priče o Srebrenici.  

U septembru 2015. godine, uz podršku i koordinaciju ICOM BiH, u časopisu Međunarodnog vijeća muzeja ICOM NEWS objavljen je tekst o projektu 1945-1995-2015: Mise en abyme Tarika Samaraha, osnivača Galerije 11/07/95 i autora stalne postavke. Cilj projekta 1945-1995-2015: Mise en abyme je prvenstveno komemorirati i podsjetiti na dvije godišnjice koje su obilježile 2015. godinu – dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici i sedamdesetu godišnjicu oslobađanja Auschwitza. ali i ukazati na opasnost od ponavljanja zločina.

Nekoliko mjeseci prije toga, u sjedištu UN-a, u sklopu komemorativnog skupa u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, prikazan je videorad Srebrenica i pročitan govor Tarika Samaraha. Također, fotografije koje su dio stalne postavke Galerije 11/07/95 izložene su ove godine između ostalog i u Ženevi, Londonu, Chicagu, Oslu i drugim svjetskim gradovima. 

Namjera Galerije 11/07/95 je da u budućnosti radi na međunarodnom planu, uvezivanjem s drugim kulturnim institucijama, organiziranjem izložbi svjetski poznatih umjetnika, organizacijom edukativnih programa, a kandidatura za nagradu EMYA 2016 jedan je u nizu koraka ka ostvarenju navedenog cilja, saopćeno je iz Galerije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije