FT: Otvara li se put većoj prisutnosti vlada u cyber prostoru

Radiosarajevo.ba
FT: Otvara li se put većoj prisutnosti vlada u cyber prostoru

Nakon što je web stranica WikiLeaks objavila silne američke povjerljive dokumente, razne vlade su udvostručile napore da uspostave veću kontrolu nad informacijama i nad složenom tehnologijom koja omogućava njihovo objavljivanje na internetu, piše u srijedu Financial Times.

Ovakav trend zabrinjava one koji internet smatraju najvišom demokratskom silom izvan domašaja vlada.

Dok Kina i drugi autoritarni režimi već dugo kontroliraju pristup informacijama, nastavlja list, sada im se pridružuju zemlje poput Sjedinjenih Država koje su ogorčene zbog nedavnog objavljivanja američkih diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks.

Stručnjaci upozoravaju da bi naglasak na sigurnosti informacija mogao otvoriti put većoj prisutnosti vlada u cyber prostoru. Motivi i pristupi zemalja se razlikuju.

Mada američki političari tvrde kako nisu vršili pritisak na kompanije da prekinu poslovne veze s WikiLeaksom, javne prijetnje administracije da će poduzeti zakonske mjere protiv web stranice i njezina osnivača Juliana Assangea, sigurno nisu prošle nezapaženo, primjećuje Financial Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije